KAKO IZABRATI VAKCINU I KO NE SME DA JE PRIMI: Doktorka Jovanović objasnila sve, evo šta je posebno važno!

Tanjug

13. 01. 2021. u 10:04

КАКО ИЗАБРАТИ ВАКЦИНУ И КО НЕ СМЕ ДА ЈЕ ПРИМИ: Докторка Јовановић објаснила све, ево шта је посебно важно!

Foto: Printskrin

POTPUNO je svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, rekla je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dr Jovanović je za RTS navela da su u Srbiji trenutno registrovane dve vakcine - Fajzerova i ruska Sputnjik, ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi efekat vakcinacije identičan i pruža nam mogućnost zaštite od susreta sa virusom i infekcijama.

- Prema tome nema nikakvog razloga za to da brinemo ukoliko nemamo neko posebno medicinsko znanje pa da razlučujemo o tome koje su prednosti, a koji su nedostaci određenih vakcina. Kada je registrovana od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj određeni cilj - ističe Jovanović.

Jedna je američko-nemačka vakcina, druga je ruska, ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija, objašnjava Jovanović.

Dodaje da se očekuje da će krajem januara u Srbiju stići i određena količina kineske vakcine koja je, kako kaže, napravljena jednom klasičnijom tehnologijom.


- Građani imaju iskustva sa takvom vrstom vakcina jer je napravljena na sličan način kao i vakcina protiv gripa, ali opet ponavljam sve te vakcina u stvari stimulišu na sličan način imunski odgovor i štite nas od infekcija - dodaje Jovanović.

Ona smatra da ipak poslednju reč o izboru vakcine treba da daju izabrani lekari koji u skladu sa našim psihofizičkim stanjem odlučuju koja je vakcina najbolja za nas.

Govoreći o tome ko sme, a ko ne sme da primi vakcinu odgovara da to zavisi od slučaja do slučaja i da poslednju reč daje takođe izabrani lekar koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

- Ako imate neku akutnu infekciju praćenu temperaturom, a nije korona vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hroničnu bolest koja zahteva aktivnu terapiju vi u tom periodu kad se prima aktivna terapija ne možete da primite vakcinu - objašnjava Jovanović.

Takođe kaže i da još uvek nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu.

Dodaje da to ne znaci da vakcina nije bezbedna već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

Navodi i da građani imaju mogućnost da sva pitanja o vakcinaciji pošalju Institutu Batut koji će kao savetodavno telo brzo odgovoriti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

balkanac

19.01.2021. 12:01

Ako u prvom vakcinisanju primimo jenu vakcinu ,dali u drugom vak?cinisanju mora vakcina biti od istog proizvodjaca ili moze se primiti i od nekog drugog proizvodjaca pod uslovom da je odobrena od agencije za ispitivanje lekova odnosno vakcina???.Unapred se zahvaljujem na odgovoru.