MANEKEN PO PROFESIJI, ŠMEKER PO OPREDELJENJU: Naši seniori Đorđe Pavlov Kortina, proslavljeni model u penziji danas ugostitelj

J. DINČIĆ

26. 09. 2020. u 18:00

MANEKEN po profesiji, pravnik po zanimanju, a ugostitelj u duši.

МАНЕКЕН ПО ПРОФЕСИЈИ, ШМЕКЕР ПО ОПРЕДЕЉЕЊУ: Наши сениори Ђорђе Павлов Кортина, прослављени модел у пензији данас угоститељ

Foto Z. Jovanović

U beogradskim krugovima poznat po nadimku i vespi kao zaštitnom znaku. Danas nema dame srednjih godina kojoj se na pominjanje njegovog imena ne pojavi osmeh na licu, a za mnoge je i dalje jedan od najboljih prestoničkih dasa. Dovoljno je izgovoriti samo Kortina i odmah se zna da je reč o Đorđu Pavlovu, nekada svetski čuvenom manekenu koji je karijeru gradio na modnim pistama širom planete, danas ugostitelju.

U manekenske vode uplovio je sasvim slučajno, a u ugostiteljske namerno, kada je nakon završenih studija prava odbio posao pripravnika. Iako je u sedmoj deceniji, i već pet godina zvanično penzioner, od mirnog penzionerskog života je daleko. Vreme uglavnom provodi radno, u svom ugostiteljskom objektu, koji je simbolično nazvan "Gradski mačor".

- Moji penzionerski dani nisu baš pravi penzionerski, jer ja sve vreme radim, i vrlo sam aktivan - objašnjava Kortina. - Trudim se da svakog dana osim radne imam i neku vrstu fizičke aktivnosti u trajanju od makar sat vremena. Svako jutro započinjem šetnjom od 60 minuta ili vežbanjem u teretani na otvorenom na Tašmajdanu. Radim vežbe za trbuh i leđa, i to mi zaista pomaže da ostanem u kondiciji.

Foto Z. Jovanović

I od motora ne odustaje, vespom svakodnevno krstari beogradskim ulicama, dok je za međugradske vožnje nabavio sebi novu mašinu. Iako misli da je možda preveliki zalogaj, jedva čeka da je oproba na otvorenom. Kortina televiziju ne gleda, ali zato slobodno vreme krati uz dobru knjigu.

- Čitam samo savremene pisce, jer ono što je nekad bilo ima kvalitet - dodaje naš sagovornik. - Uglavnom su to muški pisci, jer mi njihov senzibilitet više odgovara. Uvek rado preporučujem knjige Juvela Noa Hararija, dok bih od domaćih izdvojio Basarina dela.

Danas kada se osvrne na bogatu karijeru, kaže da pamti samo početak i kraj. U svet mode ušetao je sa svega 19 godina, a da nikada pre toga nije išao na kurs manekenstva. Njegova šetnja po pisti započela je tako što se jednostavno dopao modnom kreatoru Aleksandru Joksimoviću i fotografu Tomislavu Peterneku. Sve se, kaže, desilo slučajno. Kao popularni maneken nosio je modele domaće konfekcije "Kluz", koji je u to vreme bio veliki izvoznik na rusko tržište. I nikada nije bilo, kako kaže, dovoljno odeće i obuće za to tržište.

Foto Z. Jovanović

- Uvek se rado setim tih početaka i revije koju sam 1969. radio u Moskvi. To je bilo zaista jedno vrhunsko zadovoljstvo - dodaje Kortina. - Naravno kao svaki penzioner u mislima su mi uvek i revije koje sam radio u poznim godinama za italijansku mušku modu "Pal Zileri", jesenju i prolećnu kolekciju.

Prepoznatljiv po nadimku

NADIMAK Kortina po kojem je i danas prepoznatljiv stekao je u mladosti po automobilu koji je vozio. Tada je beogradskim ulicama krstario očevim "fordom kortina", koji je nekoliko godina kasnije zamenio dvotočkašem.

Uz manekensku karijeru, sa diplomom pravnika u rukama, okrenuo se ugostiteljstvu. Advokaturom se nikada nije bavio, iako je nakon diplomiranja imao ponudu da počne sa radom u kancelariji Tome File, ali mu krivica, kojom se bavi ova kancelarija nije odgovarala.

- Rekao sam tada Fili da on brani one koje bih ja osudio tri put gore nego sudija pred kojim bi trebalo da ih branim. I odustao sam od prava - priseća se Kortina. - Međutim, danas kada se sve promenilo, situacija je za pravnike postala mnogo bolja sa više mogućnosti za rad, a mnogo gora za ugostitelje. Ko zna možda sam i pogrešio, ali ne kajem se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo