ĐACIMA SE OVO UOPŠTE NEĆE SVIDETI: Velika promena u školama zbog korone, časovi fizičkog će izgledati potpuno drugačije

Novosti online

13. 08. 2020. u 16:51

NAJVIŠE PROMENA, ali i najviše problema u novoj školskoj godini nastavnici i direktori škola bi mogli da imaju sa časovima - fizičkog vaspitanja! Razlog nije teško dokučiti, pošto će đaci biti mnogo bliži jedni drugima nego dok sede u klupama.

ЂАЦИМА СЕ ОВО УОПШТЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ: Велика промена у школама због короне, часови физичког ће изгледати потпуно другачије

Foto: Arhiva Novosti

Već na prvi pogled je jasno da će ove godine biti mnogo više teorije, a manje prakse.

- Fizičko, kao što znate, obuhvata i zdravstveno vaspitanje, a plan je da se govori mnogo o epidemiji - rekao je juče ministar prosvete Mladen Šarčević.

Dok vreme bude dozvoljavalo rad napolju manje će biti problema, ali kada zima natera đake i nastavnike u sale...

- Kolektivni sportovi ne mogu da se tolerišu, isključivo vežbanje na distanci. Sada je virus prisutan, možda će se i pravila menjati zavisno od situacije - objasnio je dr Predrag Kon, član Kriznog štaba i definitivno neko ko se najviše zauzeo oko donošenja epidemioloških mera u školama i vrtićima.

Kako je dodao, nema kolektivnih sportova, ali ni skandiranja, navijanja...

- Baš kao i kod pevanja i ovde može da se poveća izlučivanje virusa ako je neko zaražen - rekao je dr Kon.

- Na fizičkom nema kolektivnog sporta, a za individualne sportove (gimnastika i sl.) treba proveriti uslove (veličina sale, mogućnost prirodne ventilacije i sl). Nastavu fizičkog vaspitanja treba organizovati na otvorenom kada god je to moguće i realizaciju nastavnog programa tako da se izbegne bliski kontakt odnosno održi fizička distanca od najmanje dva metra u svim pravcima - navodi se u Uputstvu o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih, za osnovne i srednje škole.

D. Milovanović

Ukoliko se časovi organizuju u sali za fizičko treba obezbediti nastavni program koji će omogućiti održavanje fizičke distance. Ukoliko sala ima dva ulaza iskoristiti ih za podelu učenika u grupe u cilju smanjenja gužve. Pre i posle svakog časa neophodno je dezinfikovati zajedničke predmete (sprave, lopte i sl.), očistiti/oprati salu i provetriti je.

Dakle, oni đaci koji se budu odlučili da dolaze redovno u školu moraće da se zadovolje gimnastikom, eventualno trčanjem, vežbama, na fudbal ili košarku do daljnjeg mogu da zaborave! Što im svakako neće biti po volji.

A oni koji se budu opredelili za onlajn nastavu, e njima će tek fizičke aktivnosti biti ravne nuli.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)