SNAŽNA PORUKA PATRIJARHA PORFIRIJA: Različitosti nisu tu da bi razdvajale, već okretale jedne prema drugima

Novosti online

16. 10. 2021. u 21:59

PATRIJARH srpski Porfirije rekao je u besedi u Sabornoj crkvi u Sarajevu da pravoslavni Srbi u ovom gradu žive najmanje od 14. veka i mole se Bogu o čemu svedoči i ovaj stari hram, te da različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima.

СНАЖНА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Различитости нису ту да би раздвајале, већ окретале једне према другима

Foto Tanjug

– Na samo nekoliko stotina metara nalaze se bogomolje naroda drugih vera, koje sve potiču iz istog korena – stvaralačke ljubavi svoje, rekao je srpski patrijarh.

Prepoznavanje svog identiteta i različitosti, kako je naveo, nije dato da bi razdvajalo već bilo odskočna daska koja nas baca jedne prema drugima u zagrljaj.

– Ne treba da dozvolimo da spolja neko nasilno pokazuje i ukazuje. Kao oni koji verujemo u Boga treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, da razgovaramo jedni sa drugima, da razmenjujemo iskustvo i ljubav što je mnogo više od jednog spoljašnjeg često političkog i politikantskog dijaloga, istakao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, treba ostaviti visokoparne reči i svetske politike i teorije i spustiti se na najnižu moguću tačku vere u Boga.

– Nema te vere u Boga koja je utkana u temelje ovoga grada, a da ne upućuje da je svaki čovek Bogom stvoren, da niko ne postoji bez onog drugog i da ne postoji onaj koji može reći da mu drugi nije potreban. Dolazićemo ovde u duhu Jevanđelja i mira i da se utvrđujemo u veri. Mir treba da bude alfa i omega naših htenja i napora - naglasio je patrijarh.

On je dodao da je malo reći da mu je srce ispunjeno istinskom radošću što je po blagoslovu i pozivu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma stigao u Sabornu crkvu, predivni grad Sarajevo i ovu zemlju.

– Sarajevo je grad, iako optočen planinama, ipak otvoren sa sve četiri strane sveta. Ovo je jedinstven grad po bogatstvu i lepoti onih koji su ga stvarali sa svim svojim različitostima - rekao je patrijarh Porfirije.

(RTRS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - VUČELIĆ ODLIKOVAN ORDENOM SVETOG SAVE: Patrijarh uručio glavnom uredniku "Novosti" visoko priznanje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas