"LAZANSKI" PRVA ZVEZDA: Otvara se 10. Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner", sa nizom noviteta namenske industrije

R. DRAGOVIĆ

12. 10. 2021. u 07:30

BORBENO vozilo "lazanski" najveća je zvezda ovogodišnjeg, 10. Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021", koji će danas biti otvoren na Beogradskom sajmu. Pobednik ovogodišnje domaće smotre vojne tehnike je moćni točkaš, naoružan topom kalibra 57 milimetara, koji ima veliku šansu da se lansira u svetski vrh borbenih vozila ovog tipa.

ЛАЗАНСКИ ПРВА ЗВЕЗДА: Отвара се 10. Сајам наоружања и војне опреме Партнер,  са низом новитета наменске индустрије

Foto P. Milošević

Svečana promocija najnovijeg projekta domaće namenske industrije predvođene preduzećem "Jugoimport SDPR" zakazana je za danas, ali pojedine performanse novog oklopnjaka već su poznate. "Lazanski" je, prema prvim nezvaničnim informacijama, konstruisan na bazi iskustava porodice vozila "lazar". Najveća njegova prednost jeste ubitačan top ruske proizvodnje, smešten u dobro oklopljenu kupolu kakve su već integrisane u ruske sisteme "Kinžal" ili "Bajkal".

Srpski "lazanski" izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova, kakva je finska "patrija", turska "otokar arma" ili francuski VBCI. Novinu u odnosu na "lazar" čini potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

- Iako je kupola sa topom ruske proizvodnje, dobra je okolnost da Srbija raspolaže tehnologijom proizvodnje artiljerijske municije kalibra 57 milimetara. Čačanska "Sloboda" u saradnji sa Jugoimportom već proizvodi granate koje hrane ovu vrstu naoružanja - kažu poznavaoci vojne tehnike.

Foto: B. Đ.

Novo srpsko vozilo i pre promocije proglašeno je pobednikom ovogodišnjeg "Partnera", ali i novom izvoznom šansom. Pod kupolama Sajma smešteni su gotovo svi projekti naoružanja i opreme na kojima rade domaći stručnjaci. Strane delegacije, koje su u ponedeljak imale priliku da posete sajam, najviše su bile zainteresovane za "Jugoimportov" program vozila i artiljerije. Dokaz uzleta domaćih konstruktora jeste jedinstveni stroj samohodnih haubica "nora" i "aleksandar", vozila "lazar" i "miloš" i porodice hibridnog sistema "Pasars".

Pomak u vazduhoplovstvu pokazuje prototip turboprop školskog aviona "lasta", na kome su godinama radili domaći stručnjaci u pančevačkoj "Utvi". Besposadne vazduhoplovne platforme su među prioritetima domaćeg razvoja. Od najavljenih noviteta koji će biti predstavljeni posebno je zanimljiva moćna "Jugoimportova" dalekometna snajperska puška kalibra 20 milimetara. Domet ovog ubitačnog oružja je oko dva kilometra. Takođe, puno se očekuje od drona "samoubice", koji je takođe proizvod domaće pameti. Reč je o sredstvu sa više kontejnera, u koje su smešteni dronovi koji po potrebi mogu da patroliraju i po 150 kilometara.

Na beogradskoj izložbi ove godine će gostovati i "Erbas", koji će promovisati svoje modele helikoptera H145M, srednjeg taktičkog transportnog helikoptera H225M i vojnog transportnog aviona C-295.

Foto P. Milošević

SPORAZUM SA AZERBEJDžANOM

MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović i njegov azerbejdžanski kolega Madat Gulijev potpisali su, na Sajmu naoružanja, Sporazum o vojnoj saradnji dve zemlje i konstatovali da postoji prostor da se unapredi već dobra saradnja.

- Nadam se da ćemo vrlo brzo videti i rezultate posete azerbejdžanskog kolege Srbiji. Sporazumom koji smo potpisali postavlja se pravni okvir za našu buduću saradnju - rekao je ministar Stefanović, koji se u ponedeljak sastao i sa vojnom delegacijom Alžira, predvođenom načelnikom Generalštaba ove zemlje Saidom Šangrihom, kao i ministrom odbrane Angole generalom Žoa Ernestom doš Santošem.

STIŽE ORUŽJE IZ RUSIJE

VOJSKA i policija Srbije će u skladu sa postojećim sporazumima i ugovorima dobiti najnoviju opremu i naoružanje iz Rusije - najavio je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. On u intervjuu za RIA Novosti nije izneo detalje ovih poslova, ali je rekao da će srpska vojska i policija, po realizaciji prethodno zaključenih ugovora sa Ruskom Federacijom, postati mnogo jače.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna