VESIĆ O POČETKU ŠKOLSKE GODINE: Ne vidim razlog da đaci ne budu u klupama

Tanjug

21. 08. 2021. u 16:09

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić, komentarišući različite najave u vezi s početkom školske godine izjavio je danas da ne vidi nijedan razlog da školska godina ne započne normalno s đacima u klupama, kako je bilo pre korone.

ВЕСИЋ О ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Не видим разлог да ђаци не буду у клупама

Foto P. Mitić

Krizni štab treba da donese što pre ovakvu odluku kako bi se pripremile i škole, odnosno roditelji i učenici, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

-Stav koji sam izneo u ime Grada Beograda više puta sam rekao javno i ponoviću: školska godina treba da počne s đacima u klupama. Za to ima mnogo argumenata „za” i nijedan „protiv”.

Prvo, deca su već izgubila godinu i po dana normalne nastave, jer je svakome jasno da onlajn nastava ili slušanje predavanja na televiziji nije istog kvaliteta kao nastava u školi, rekao je Vesić za Beoinfo.

Da je tako, pokazuje, kako kaže, frapantan podatak da je u Beogradu prošle godine u osnovnim školama bilo 70 odsto više odličnih đaka.

-To nije ni normalno, a ni moguće u regularnim uslovima. Ako bi deca izgubila još godinu nastave, u njihovom obrazovanju bi nastale takve praznine koje nikada ne bi mogla da nadoknade.

Drugo, ako posmatramo epidemološke mere, deca su sigurnija u školi nego kod kuće, posebno stariji osnovci i srednjoškolci, rekao je Vesić.

U školi se nose maske, poštuju se epidemiološke mere i postoje dezobarijere, dok su srednjoškolci uvek van kuće na druženjima gde se nijedna mera ne poštuje, istakao je on.

-Treće, još jedna godina bez nastave u školi ostavila bi teške posledice na socijalizaciju dece koja im je u tom uzrastu i te kako potrebna. Kao i kod odraslih, niko ne vodi računa o mentalnom zdravlju ljudi. I na kraju, ako deca ne idu u školu, roditelji mlađih osnovaca ne mogu da odlaze na posao jer nemaju kuda s decom. Tako bi odluka o onlajn nastavi napravila probleme u funkcionisanju privrede. Sve su ovo razlozi zbog kojih deca treba da krenu normalno u školu od 1. septembra, rekao je Vesić.

On je dodao da se nada da će ovakva odluka biti doneta brzo i dodao da će stav Beograda biti isti i kada su u pitanju druge restrikcije koje se najavljuju.

-Biću protiv bilo kakvih restrikcija, jer one ne daju rezultate i samo su alibi - odluke.

Restrikcije su bile nužne kada se korona pojavila, jer nije bilo leka i trebalo je zaustaviti širenje virusa a pritom dati šansu lekarima da upoznaju virus i naučnicima da pronađu lek. Sada kada lek imamo, odnosno vakcinu, i kada je bar u Srbiji dostupna svima, svako ko ne uzme lek čini to na svoju odgovornost. Ne može većina ljudi da bude talac manjine, poručio je Vesić.

OD KOVIDA UMRLO 11 OSOBA

U SRBIJI je u poslednja 24 sata registrovano 1.510 novih slučajeva virusa korona od testiranog 11.521 uzorka, a od posledica infekcije preminulo je 11 osoba.

U bolnicama širom zemlje nalazi se 938 kovid pacijenata od kojih je 30 na respiratoru.

* * * * * * * *

Apel više od 50 srpskih intelektualaca

Učenike ne treba testirati na koronu

Grupa od više od 50 srpskih intelektualaca uputila je apel Vladi Srbije pod nazivom "Za slobodu izbora i u odbranu naše dece". U apelu se podseća da je pravo na obrazovanje bez bilo kakvih ograničenja ili uslova garantovano Ustavom Republike Srbije, "pa je stoga uvođenje uslova za pohađanje nastave, u vidu obaveznog testa na prisustvo virusa, neustavno".

Apel su, između ostalih, potpisali Predrag Piper, Dragutin Avramović, Tatjana Botić, Miloš Ković, Slobodan Antonić, Miša Đurković...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)