AGONIJA PORODICA NESTALIH TRAJE: Održan parastos žrtvama "Oluje" u Crkvi Svetog Marka

D. B. M.

05. 08. 2021. u 15:57

JOŠ jedan pomen žrtvama "Oluje" služen je juče u Crkvi Svetog Marka. Posle parastosa poginulim Srbima u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji, nekoliko stotina okupljenih građana mirno i u tišini krenuli su ka spomeniku u Tašmajdanskom parku, gde su položili cveće i vence.

АГОНИЈА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ ТРАЈЕ: Одржан парастос жртвама Олује у Цркви Светог Марка

Foto privatna arhiva

Dostojanstveno noseći bol stajali su ispred spomenika, dok su slušali imena žrtava surove akcije u kojoj je sa svojih ognjišta proterano oko 250.000 Srba, ubijeno 1869, a nestalo oko 700. Kipljice tople letnje kiše i suze slivale su se niz njihova lica.

- Porodice koje su sahranile svoje najmilije imaju neki mir i mogu poginulima da zapale sveću. Agonija porodica nestalih i dalje traje. Njihova oluja nije završena - kaže Dragana Đukić, predsednica Udruženja nestalih i poginulih lica "Suza". - Očekujemo da će donošenjem zakona o nestalima njihove porodice konačno biti zaštićene.

Predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta rekao je da Hrvatska posle 26 godina odbija da ekshumira posmtne ostatke Srba, da ih identifikuje i preda porodicama žrtava:

- Postoji 36 poznatih grobnih mesta, a oko 900 posmrtnih ostataka nalazi se u zavodima za sudsku medicinu u Zagrebu, Osjeku i Rijeci. Zato su licemerne izjave hrvatskih zvaničnika da je jedan od uslava nastavka evropskih integracija da Srbija reši pitanje nestalih lica, a Hrvatska to nije uradila. Hrvatska nije ni objavila nacionalni pripadnost 1864 nestalih, koliko ih ima na njihovom spisku. Da li su svi hrvatske nacionalnosti ili su dve trećine Srbi? Zato moramo jasno i otvoreno da insistiramo da se reši pitanje nestalih, a ne da se stiče utisak u javnosti da samo Hrvatska to potražuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece