NOVI LEKOVI ZA JOŠ 1.000 PACIJENATA: Napredak u zbrinjavanju obolelih od multiple skleroze

B.R.

26. 05. 2021. u 14:14

BROJ pacijenata obolelih od multiple skleroze, koji dobijaju terapiju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), od juna meseca 2021. biće povećan.

НОВИ ЛЕКОВИ ЗА ЈОШ 1.000 ПАЦИЈЕНАТА: Напредак у збрињавању оболелих од мултипле склерозе

Foto: AP

Ubuduće će umesto 2.500, terapiju dobijati 3.500 pacijenata kako lekove umerene efektivnosti prve generacije, tako i visoko efektivnu - najsavremeniju terapiju.

Za obolele je tako ponovo učinjen veliki pomak i u tom duhu ove godine se obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, čija je glavna tema "zaustaviti multiplu sklerozu", podmuklu bolest od kopje u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

Do 2019. godine u Srbiji se o trošku RFZO lečilo 1.100 pacijenata. Oni su imali mogućnost da dobijaju samo lekove prve generacije. Međutim, nakon 15 godina od uvođenja tih lekova, država je u 2020. godini, u vreme pandemije kovid -19, na pozitivnu listu lekova uvrstila i sve visoko efikasne terapije za lečenje relapsne i primarno progresivne multiple skleroze, za više od 2.500 pacijenata i time više nego udvostručila broj osoba koje se leče o trošku osiguranja.

Na radionici koju je organizovalo Društvo MS Srbije prof. dr Jelena Drulović, neurolog Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i vodeći stručnjak za MS u našoj zemlji, istakla je da se od juna 2021. broj osoba koje primaju lekove koji modifikuju tok multiple skleroze značajno povećava i da će tokom sledeće godine oko 40 odsto pacijenata koji boluju od MS u Srbiji biti na terapiji o trošku Fonda.

- Ubuduće ćemo imati 3.500 pacijenata na terapiji, kao i još 500 njih koji primaju lekove preko kliničkih studija. Od 2020. po prvi put imamo terapiju i za primarno progresivni tip MS -a. To su lepe vesti, posebno kada znamo da se dešavaju u vreme pandemije kovid- 19, i da je država uprkos teškoj situaciji izdvojila velika sredstva i omogućila najkvalitetniju terapiju za pacijente. Inače, visoko efikasna terapija značajno usporava progresiju bolesti, smanjuje učestalost pogoršanja i poboljšava kvalitet života obolelih, što je važno, jer MS tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za njihovo fizičko, mentalno i socijalno blagostanje - objašnjava prof. dr Drulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije