Stizaće i kruzeri od 130 metara: U Zemunu otvoren novi međunarodni pristan, važan za srpski turizam

S. Vidačković

nedelja, 07. 06. 2020. u 06:57

Стизаће и крузери од 130 метара: У Земуну отворен нови међународни пристан, важан за српски туризам

Zorana Mihajlović i Dejan Matić na otvaranju Foto Tanjug

Novi međunarodni pristan na kojem će pristajati kruzeri do 130 metara dužine, koštao je milion i po evra
Novi međunarodni pristan na kojem će pristajati kruzeri do 130 metara dužine, u čiju izgradnju je uloženo milion i po evra, otvoren je juče u Zemunu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, posle obilaska objekta sa predsednikom Opštine Zemun Dejanom Matićem, rekla je da je ovaj pristan, čija izgradnja je završena u roku, veoma važan za Zemun, Beograd, Srbiju i srpski turizam.

- Mi očekujemo da, možda ne toliko ove godine, ali svakako sledeće godine, imamo najmanje 1.500 kruzera koji će pristati na teritoriju Republike Srbije - rekla je ona.

Dodala je da je značajan razvoj pristana u Kladovu, Golupcu i Donjem Milanovcu, a da će se raditi i u Sremskim Karlovcima, Ramu i Lepenskom viru.

Ona je ocenila da se u vodni saobraćaj i transport nije mnogo ulagalo prethodnih 20-30 godina.

- Danas mogu da kažem da se gotovo 350 miliona evra ulaže samo u vodni saobraćaj, ne samo u ovakve projekte, nego i u čišćenje Dunava od starih ratnih brodova, u prevodnice "Đerdap" 1 i 2, u luke i lučku infrastrukturu i sve ono što je važno da bi Srbija imala vodne koridore, isto onako važne kao što ima drumske i železničke - rekla je ministarka.

PRISTANIŠTE U TURISTIČKOJ PONUDI

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da novo pristanište upotpunjuje i proširuje turističku ponudu grada Beograda, s obzirom na to da je Savsko pristanište postalo malo zbog povećane tražnje.

On je podsetio da je 750 kruzera 2019. pristalo u Beogradu, a da su očekivanja za ovu godinu bila oko 1.000.