RESTAURACIJA Spomenika knezu Mihailu počinje u ponedeljak 2. marta! Kako "Novosti" saznaju, radnici firme "Granit Liješće" će postaviti skele i početi ugovoreni posao, dok će za konzervatorski posao biti zadužen vajar i konzervator Risto Mihić.

Obnova, vredna 3,7 miliona dinara bez PDV, trebalo je da bude obavljena prošlog novembra, ali je zbog loših vremenskih uslova i postavljanja klizališta oko spomenika odložena za početak proleća. Za razliku od "Pobednika", ovaj kip neće biti skinut. Planirano je da oko spomenika visokog skoro 10 metara bude postavljena skela kako bi radnici i konzervator mogli da priđu kipu. Kako je ranije izjavio vajar Mihić, ova intervencija usporiće propadanje konjičke skulpture i dodatno je zaštititi.

- Konzervacija podrazumeva da se ukloni sve ono što ruži izgled spomenika, a sama skulptura da se repatinira, da bi dobila lepšu spoljašnjost - rekao je Mihić. - Prvo je predviđeno da se figura očisti destilovanom vodom, kako bi se skinula prljavština i otkrila eventualna oštećenja, a da se pritom mesing od kojeg je načinjena sačuva u netaknutoj, izvornoj formi.

Ovim konzervatorskim radovima predviđeno je zatvaranje nekih pukotina koje su se poslednjih godina pojavile. Potom se planira nanošenje zaštitnih premaza. Kamenorezački radovi, koji će ujedno biti i finalni, obuhvatiće oblaganje bordura žardinjera na postamentu spomenika, kako bi se dobio prvobitni izgled koji će se uklopiti u postojeće stanje.

Do sada su na najpoznatijem prestoničkom monumentu očišćeni mermerno postolje i kandelabri. Za 138 godina, otkako je Spomenik knezu Mihailu postavljen na Trgu republike, stručnjaci na njemu nisu često intervenisali. Poslednje postavke na postamentu izgrađenom od venčačkog mermera urađene su 1996, a pre toga 1983. Sama skulptura navodno je obnovljena tek 1983. godine.


SPOMENIK

SPOMENIK knezu Mihailu svečano je otkriven 1882. godine, na Svetog Nikolu. Autor je italijanski skulptor Enriko Paci, dok su reljefi na spomeniku rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića.