DIŠU SUMPOR - PIJU ARSEN: Građani Vrbasa na protestu pozvali na ekološko buđenje i potpisivanje peticija

Z. Rajić

12. 04. 2021. u 08:25

GRAĐANIMA Vrbasa proteklog vikenda sa protesta je upućen poziv na ekološko buđenje i potpisivanje peticija za čist vazduh i zdravu pijaću vodu. Više od 70 građana je podržalo zahteve uobličene peticijama, kao i "Ekološki ustanak", koji je proglašen i u Beogradu.

ДИШУ СУМПОР - ПИЈУ АРСЕН: Грађани Врбаса на протесту позвали на еколошко буђење и потписивање петиција

Vrbašani traže odgovore / Foto Lokalna alternativa

- Tražimo da se uspostavi lokalna mreža mernih stanica za monitoring zagađenja vazduha, kao i redovna kontrola nivoa štetnih materija u vodi iz seoskih vodovoda. U Ravnom Selu, Zmajevu, Bačkom Dobrom Polju, Kucuri i Savinom Selu je neophodno da se formira posebna, niža cena za neispravnu vodu iz kućnih slavina. Potrebno je da se građani redovno obaveštavaju o kvalitetu vode i vazduha - rekao je Jovan Radović iz udruženja "Lokalna alternativa" u Vrbasu, koje je zajedno sa GG "Inicijativa za vodu" iz Ravnog Sela organizovalo eko-protest.

Radović je predočio da je poslednje merenje aerozagađenja u vrbaskoj opštini sprovedeno 1989. godine, a da je, prema pokrajinskoj studiji iz 2012, Vrbas po emisiji sumpornih gasova, koja je iznosila 297 tona, bio odmah iza Pančeva i Kovačice.

- Industrijska postrojenja su locirana u severnoj zoni grada, odakle vetrovi nose zagađujuće materije ka urbanoj centralnoj i južnoj zoni grada. Ostali negativni uticaji na kvalitet vazduha potiču od kotlarnica, individualnih ložišta, saobraćaja, zagađenog VBK i neuslovne javne deponije - naveo je Radović.

U svih pet sela u opštini Vrbas voda iz vodovoda je zabranjena za piće još 2006. godine, zbog prekomernog sadržaja arsena.

- Komunalno preduzeće, koje isporučuje vodu, nijednom dosad nije obavestilo korisnike da je ona zabranjena za upotrebu, niti objavljuje rezultate njene analize, koju potrošači plaćaju kroz cenu vode. Ne može JKP da naplaćuje vodu onako kako odgovara menadžmentu, već mora da formira cenu tako da ona pokriva samo troškove distribucije takve, neispravne vode - rekao je Radović.

ZVONA UPOZORAVAJU NA ZAGAĐENjE KANALA BOGAZ

Na inicijativu Saveta mesne zajednice Mačvanska Mitrovica, proteklog vikenda održana je akcija uklanjanja smeća u priobalju reke Save, u kojoj je prikupljeno 58 džakova smeća. Ovo je druga akcija čišćenja, posle jesenje, koja je sprovedena na isti način.

- Očistili smo celu betonsku kosinu nasipa, pokupili sve smeće i u širini od još dva metra, jer očekujemo da će u narednom periodu Vodoprivredno preduzeće uraditi košenje u nebranjenom delu korita reke Save - kaže predsednik Saveta MZ Mačvanska Mitrovica Miloš Kovač. Jednim delom je smeće nanela reka, a drugim neodgovorni građani. - Uspeli smo da lociramo tri mini-deponije i trenutno imamo jednu, da je nazovem tako, ekološku katastrofu i to na kanalu Bogaz, gde očekujemo pomoć svih nadležnih službi. Vodoprivredno preduzeće koje održava taj kanal moraće u saradnji sa "Vodama Vojvodine" da organizuje mašinsko čišćenje kanala jer je mnogo zaprljan.

Kada u Skupštini nema zasedanja, narodni poslanik i član Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Republike Srbije Tomislav Janković uvek se priključi aktivnostima koje se sprovode u njegovom mestu. On je istakao da je lane bilo mnogo ulaganja u Mačvanskoj Mitrovici, ali da je to sve uzalud ukoliko se ne vodi računa o izgledu mesta. (S. Kostić)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati