VAZDUH NIJE ROBA: Postavljeni senzori za merenje kvaliteta vazduha

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

03. 02. 2021. u 17:04

ZRENjANINSKA inicijativa "Vazduh nije roba" nabavila je i postavila senzore za građansko merenje kvaliteta vazduha, u saradnji sa udruženjem Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija (ZORO), dok je analitika podataka očitanih sa senzora i stručna analiza, poverena portalu Vojvodina Meteo.

ВАЗДУХ НИЈЕ РОБА: Постављени сензори за мерење квалитета ваздуха

Foto: Regionalni centar Banat

- Ovo je jedan od prvih koraka u zajedničkoj borbi za jasnim, proverenim, a pre svega transparentnim informacijama o stanju kvaliteta vazduha koji dišemo - poručuju Zrenjaninci, koji su pokrenuli ovu inicijativu, uz napomenu da je za sada postavljeno šest automatskih mernih uređaja koji u realnom vremenu pokazuju stanje kvaliteta vazuha, što je duplo više od analognih uređaja koje koristi Zavod za javno zdravlje, inače jedini nadležan za obavljanje ove delatnosti. 

VAZDUH U ZRENJANINU LOŠ

Senzori su postavljani početkom ove godine, kada je počelo testiranje senzora i obrada prvih prikupljenih podataka, pokazala je da su beležene vrednosti iznad normale, odnosno opasne za osetljive grupe stanovnika.

 

Ono što ih je podstako na ovakav korak, kako kažu je fascinantna činjenica analogni uređaji, koji su stari nekoliko decenija, uopšte ne mere PM 2.5 čestice koje su najštetnije za ljudski organizam, i koje su glavni uzročnik trajnih oštećenja pluća.

BEZ GURANJA PROBLEMA POD TEPIH

- Želimo da otvorimo dijalog, ukažemo na probleme i da predlažemo rešenja, ali ne bežimo i od toga da javno govorimo o sistematskom problemu i neadekvatnom angažmanu javnih, državnih i gradskih institucija čiji je to posao, a za koji primaju značajna budžetska sredstva bez kontrole i uvida javnosti o njihovom trošenju - poručuju Zrenjaninci okupljeni oko inicijative "Vazduh nije roba".

- Odlukom Odseka za zaštitu i unapređenje životne okoline od 2016. godine ukinuta su merna mesta koja su pokazivala najveći stepen zagađenja, na nekoliko mesta u Zrenjaninu, kod Gerontološkog centra u Principovoj ulici, na Žitnom trgu i u ulici 6. maja - uglas ističu napomenu da uređaji koje su postavili i pustili u probni rad, mere i PM 2.5 čestice i da će informacije i podaci uvek biti dostupni svima, a oni će nastaviti da se intenzivno bave problematikom ekologije, njihovim  rešenjima i kontinuiranim obaveštenjima sugrađana, zato što voda, vazduh i zemlja nemaju alternativu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani