GRAD POSTAJE VLASNIK: Nazire se konačno rešenje statusa autobuske stanice u Kraljevu

G.Ćirović

01. 02. 2021. u 12:12

KRALjEVO – Posle višedecenijskog propadanja zbog nerešenih i veoma zamršenih imovinsko-pravnih odnosa, konačno se nazire rešenje statusa potpuno devastirane Autobuske stanice u centru Kraljeva.

ГРАД ПОСТАЈЕ ВЛАСНИК: Назире се коначно решење статуса аутобуске станице у Краљеву

Foto: G.Sljivic

Ovdašnja lokalna samouprava raspoložena je da od vlasnika, preduzeća „Autotransport“ u stečaju, otkupi zemljište i objekte Autobuske stanice, ali dve strane ni posle višegodišnjih pregovora nisu uspele da se dogovore o ceni. Zato su obavljena sudska veštačenja kako bi se utvrdilo koliko zapravo košta i vredi ovaj devastirani objekat sa zemljištem. 

ATRAKTIVNA LOKACIJA

OVE godine zapčinje izrada novog Generalnog urbanističkog plana grada Kraljeva, pa će sigurno biti razmotreno i da li će Autobuska stanica ostati na postojećoj ili će, eventualno, biti izmeštena na neku drugu lokaciju.

- Trenutna lokacija je atraktivan prostor u centru grada, ali čekamo mišljenje struke, odnosno saobraćajnu studiju i analizu, tako da je rano da se o tome govori – naglašava Nestorović. - Treba imati u vidu da je poželjno da Autobuska i Železnička stanica u velikim gradovima budu u neposrednoj blizini, što je trenutno slučaj u Kraljevu. Njihovo izmeštanje sigurno bi bio skup poduhvat.

- Grad je raspoložen da plati sve ono što je nesporno i gde postoje dokazi o vlasništvu. Poslednja cifra vrednosti koja je dostavljena od stečajnog upravnika „Autotransporta“ kao ponuda je ukupno 89 miliona dinara, ali je prema najnovijem veštačenju taj iznos 79,3 miliona, plus sedam i po miliona za perone.

Za 16. mart je zakazano novo sudsko ročište. Verujem da ćemo konačno uspeti da postignemo dogovor i da grad postane definitivni vlasnik – kaže Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

Nakon što se razmrsi ovaj Gordijev čvor, biće poznata i dalja sudbina kraljevačke Autobuske stanice koja trenutno, zbog neisupnjavanja uslova za obavljanje stanične usluge, ima status običnog stajališta.

- Kada stanica bude u vlasništvu grada, videćemo da li će lokalna samouprava uraditi projekat i izdvojiti sredstva ili će nekome dati na korišćenje uz obavezu rekonstrukcije. Postoji i mogućnost da se u sve uključe partnerski investitori koji bi u zamenu za poslovni prostor sredili kompletnu Autobusku stanicu – dodaje Nestorović.

- Razmotrićemo šta je za grad najopravdanije i najisplativije. Postojalo je svojevremeno idejno rešenje za rekonstrukciju, ali je sve na tome i ostalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri