OVČARSTVO DRAŽE OD ŠVEDSKE: Bogdan Stanojević (21) iz Vitanaca uz dedu zavoleo poljoprivredu

Zorica Gligorijević

10. 01. 2021. u 07:39

BOGDAN Stanojević (21) iz Vitanaca ne samo što je najmlađi poljoprivrednik i nosilac poljoprivrednog gazdinstva u despotovačkoj opštini, već se poljoprivredom bavi sam.

ОВЧАРСТВО ДРАЖЕ ОД ШВЕДСКЕ: Богдан Станојевић (21) из Витанаца уз деду заволео пољопривреду

Foto Z. Gligorijević

Sa deda Canetom (78) je uzgajao domaće ovce, ali pošto je video da one ne donose zaradu, pre tri meseca kupio je 31 žensko priplodno umatičeno grlo i ovna rase virtemberg, jer daje najviše mesa. Od države čeka povraćaj novca, a naredne godine računa i na subvencije.

Ovce je smestio u objekat od 400 kvadrata u kome je deda nekada imao po 180 junadi u tovu.

- Odrastao sam sa dedom na traktoru i njivi, jer su mi roditelji u Švedskoj. Volim poljoprivredu. U Beograd i u inostranstvo sam uvek odlazio sa tugom. Rešio sam da se bavim ovčarstvom. Mnogo mi znači dedino iskustvo, pogotovu što je on završio srednju poljoprivrednu školu i što se celog života bavio poljoprivredom, ali je višečlanim domaćinstvima mnogo lakše da se bave poljoprivredom, nego kada je neko sam, kao što sam ja - iskren je Bogdan.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

 PLANIRA da kupi još najmanje 30 ovaca, a konkurisaće i za poljoprivrednu mehanizaciju, jer ima samo osnovne mašine za obradu zemlje.

DOK ovce ne stignu za prodaju, ovaj vredan mladić zarađuje tako što radi uslužno kod drugih, a novčano mu pomažu i roditelji. Prema njegovoj računici, prodaja ženskih priplodnih grla i ovnova na kilogram "žive vage" mogu da mu obezbede egzistenciju, jer sam proizvodi hranu za njih. Ratarstvom se bavi na 8,5 hektara, a ima i pašnjak i lucerku.

Foto Z. Gligorijević

- Ko hoće da radi, može da zaradi. Pogotovu u poljoprivredi. Mnogima smrdi ili im je teško. Nije lako, ali mora da se radi. Pošto se dobro organizujem, stižem i da se zabavljam - kaže Bogdan.

Dodaje da će jagnjad za prodaju da stignu do aprila, a pošto nema tržište, očekuje pomoć Udruženja "Mladi poljoprivrednici Srbije", čiji je član.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna