KREATIVNOST KAO TERAPIJA: Dve decenije postojanja Dnevne psihijatrijske bolnice u Šapcu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

26. 10. 2023. u 16:38

DNEVNA psihijatrijska bolnica Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" u Šapcu, obeležila je dve decenije postojanja.

КРЕАТИВНОСТ КАО ТЕРАПИЈА: Две деценије постојања Дневне психијатријске болнице у Шапцу

foto V Mitrić

 Otvorena je 2003. godine, najpre u okviru Odeljenja, a od pre četrnaest godina ima sopstveni prostor. Na ovom mestu pacijente ne dočekuju bolesnički kreveti, već četkice, boje, vunica, platna i sve ono što omogućava ispoljavanje kreativnosti.

A zapravo reč je o radnoj okupacionoj terapiji koja se pokazala kao vrlo korisna za sva anksiozna stanja, odnosno psihičku napetost. Sa pacijentima rade psihijatar, radni terapeut, defektolog, psiholog i medicinska sestra.

- Dnevna bolnica podrazumeva jedan oblik lečenja između ambulantnog i punog hospitalnog tretmana. Po protokolu rada imamo socioterapijske grupe, gimnastičke vežbe, relaksaciju, kao i radnu terapiju koja je neizostavni deo lečenja. U zavisnosti od njihovih primarnih ličnosti, kroz radnu terapiju pacijenti izražavaju svoju kreativnost - navodi psihijatar dr Ljiljana Todorović, šef Odseka Dnevne psihijatrijske bolnice.

Kako objašnjava Mirjana Perišić, viši radni terapeut, u Dnevnoj psihijatrijskoj bolnici broj pacijenata svakodnevno varira od 15 do 20, a ovo mesto je zajednički kutak za razgovor, razumevanje, oporavak i za rad. Osim grupnih terapija i zajedničkog vremena, svaki pacijent ima i mogućnost za individualni razgovor sa lekarom, defektologom ili psihologom. Brojni su benefiti ovakvog vida lečenja za pacijente, najpre pacijenti nisu iza zaključanih vrata. Oni dolazi samovoljno, od svojih kuća, a ostatak dana provode u svom okruženju i sa svojim porodicama.

Preventiva mentalnog zdravlja

O MENTALNOM zdravlju trebalo bi da razmišljamo svi. Dnevna bolnica je mesto gde se već leče osobe koje imaju mentalne probleme. Moralo bi se težiti prevenciji mentalnih bolesti i unapređenju mentalnog zdravlja celokupnog stanovništva, ističe dr Ljiljana Todorović.

- Smatram da bi trebalo da krenemo od najranijeg uzrasta i da se deca još u vrtiću uče šta je psihičko zdravlje, šta su emocije, šta znači komunikacija - naglašava dr Ljiljana Todorović.

- Pacijenti dolaze u 8.30, doručkuju, dobiju terapiju, a pola sata kasnije počinje "grupa" na kojoj se dogovaramo o temama koje su aktuelne i koje interesuju pacijente tog dana. Oni sami predlažu teme. Iako na prvi pogled izgleda kao igra, radna terapija se vrlo pažljivo bira za svakog pacijenta ponaosob - objašnjava Perišićeva.

U Dnevnoj psihijatrijskoj bolnici uglavnom se leče pacijenti oboleli od depresije i psihotičnih poremećaja koji su u remisiji. Ono što je za pacijente, možda, i najvažnije od svega je da se na ovom mestu njihova bolest destigmatizuje.

Osim dr Ljiljane Todorović i Mirjane Perišić, sa pacijentima rade i psiholog Olga Perić, defektolog Stanojka Savić i viša medicinska sestra Snežana Ignjatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu