"OŽIVEĆE VRH VOJVODINE": Ponovo se gradi vidikovac na Guduričkom vrhu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

11. 05. 2023. u 17:00

NA najvišoj tački u Vojvodini - Guduričkom vrhu na Vršačkim planinama, na 641 metara nadmorske visine, ponovo će biti podignut vidikovac, kako bi brojni planinari i rekreativci mogli da uživaju u pogledu na ostale vrhove te jedine vojvođanske planine, kao i na nepreglednu banatsku ravnicu.

ОЖИВЕЋЕ ВРХ ВОЈВОДИНЕ: Поново се гради видиковац на Гудуричком врху

Foto: J.J.Baljak

 

 Trenutno to nisu u mogućnosti, jer je stari vidikovac srušen, a gusta šuma zaklanja prirodan vidik.

Uspon hiljadu planinara

VRŠAČKE planine svake godine pohodi veliki broj planinara i rekreativaca iz cele Srbije i okolnih zemalja. Trenutno je najpopularniji vrh Lisičja glava, dok se na Gudurički vrh, koji se ne nalazi u urbanizovanom delu ovog planinskog masiva, godišnje popne oko hiljadu ljudi. Očekuje se da će, kada vidikovac bude izgrađen, taj broj biti znatno veći.

Već devet godina svi koji se penju na Gudurički vrh nemaju osećaj da se nalaze na krovu Vojvodine. Drveni vidikovac, koji je bio sagrađen 2008, vrlo brzo je propao. Niko ga nije održavao, pa su grede počele da trule. Od 2014. na njemu je stajala tabla o zabrani penjanja, a u jesen 2019. toliko je bio nestabilan da ga je košava od 120 kilometara na sat bukvalno srušila. Drvena olupina je po nalogu građevinske inspekcije uklonjena tek 2021. godine.

- Gudurički vrh bez vidikovca gubi na atraktivnosti, jer se sa zemlje ne može videti ništa osim guste šume. Zato smo još ranije bili voljni da sagradimo novi objekat. Međutim, imali smo problema oko dobijanja saglasnosti za taj projekat od strane JP "Vojvodinašume", budući da se radi o području Vršačkih planina, koje se nalazi pod prvim stepenom zaštite, što znači da tu nikakva gradnja nije dozvoljena - objašnjava, za "Novosti", Slaviša Maksimović, član Gradskog veća za ruralni razvoj u Vršcu.

Saglasnost je sada dobijena, uz uslov da i novi vidikovac bude napravljen od drveta, kako ne bi narušio ambijentalnu celinu.

- Izdejstvovali smo da, zbog stabilnosti i dugotrajnosti, konstrukcija vidikovca bude od metala, a da je obložimo drvetom. Trenutno se radi projektno-tehnička dokumentacija, koju sa 650.000 dinara u celosti finansira Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Obećali su da će nam finansijski pomoći i oko same izgradnje tog objekta - dodaje Maksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)