"MOBA" BEZ LAVRENTIJA: Na Soko-gradu pomen episkopu

V. Mitrić

24. 07. 2022. u 07:24

NA Soko-gradu, u manastiru koji je vladika Lavrentije, nekadašnji episkop šabačko-valjevski, podigao kao svoju zadužbinu i posvetio svetom Nikolaju Velimiroviću, služen je pomen povodom šest meseci od upokojenja jednog od najuglednijih arhijereja SPC, kraj njegove večne kuće u ovoj svetinji.

МОБА БЕЗ ЛАВРЕНТИЈА: На Соко-граду помен епископу

Foto V. Mitrić

Pomen je služio njegov višegodišnji saradnik, danas sekretar Eparhije šabačke SPC, protojerej-stavrofor Mirko Vilotić, koji je podsetio da se, upravo na ovaj dan, navršilo 33 godine od kada je vladika Lavrentije došao na čelo ove eparhije, posle više od dve decenije arhijerejske službe u zapadnoj Evropi, Australiji i Novom Zelandu.

- Uklopilo se lepo da se ovih dana okupi na Sokolu oko 100 momaka i devojaka iz rasejanja i otadžbine, učesnika tradicionalne, 22. po redu manifestacije "Moba" - rekao je Vilotić.

- Nju je episkop Lavrentije osmislio i utemeljio, kako bi naša čeda iz rasejanja što bolje upoznala veru pradedovsku, našu kulturu, pismenost, istoriju, tradiciju, navike, verovanja...

On je podsetio da je tokom svih godina trajanja manifestacije "Moba", u njoj učešće uzelo više od 4.000 mladih ljudi.

Ovo je prvi put da učesnike "Mobe" nije dočekao omiljeni vladika, koji im je svih tih godina bio domaćin i primao ih kao svoje najrođenije, kako bi se na Sokolu osećali baš kao u svojim domovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!