MIKROBITOM PROTIV ZAGAĐENJA: Osnovaci iz Rakovice pobednici takmičenja "Škole za 21. vek"

B.B.

26. 11. 2021. u 13:42

TIM učenika OŠ "Đura Jakšić" iz Rakovice pobednik je takmičenja u programiranju koje, u okviru programa "Škole za 21. vek", već četiri godine organizuje Britanski savet. Beogradski osnovci su imali zadatak da, uz primenu mikrobit uređaja, reše probleme iz svog okruženja.

МИКРОБИТОМ ПРОТИВ ЗАГАЂЕЊА:  Основаци из Раковице победници такмичења Школе за 21. век

Britanski savet

Pobednički projekat "Pametna učionica sa detekcijom zagađenja vazduha" je pokazao kako se mogu pratiti uslovi za održavanje nastave usled pandemije, ali i kako se može pratiti kontrola temperature, nivo osvetljenja u učionici uz postavljlen alarm za slučaj potresa i detekciju zagađenja vazduha.

Drugo mesto je zauzela OŠ "Rade Drainac" iz Borče zauzela je drugo mesto sa svojim projektom "Solarni pokretni sistem" koji pokušava da ponudi moguće rešenje povećanja efikasnosti solarnih ploča i na taj način poveća proizvodnju električne energije. Na trećoj poziciji su se našli đaci OŠ "Jelena Ćetković", koji su se bavili povećanjem bezbednosti i čuvanja lične imovine dece i njihovih porodica.

- Ministarstvo je od početka uvidelo značaj programa "Škole za 21. vek", čiji je jedan od glavnih fokusa razvijanje korisnih veština kod osnovnoškolca, ali i obuke koje uključuju nastavnike i direktore škola na području cele zemlje i regiona - istakao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Pružajući podršku programu, činimo iskorak ka pametnijoj budućnosti, za svako dete u Srbiji, jer je obrazovanje i razvijanje novih veština ključno za njihov razvoj kao ličnosti, ali i građana.

Zamenik direktora misije Britanske ambasade u Beogradu Dominik Otvej se zahvalio se đacima, nastavnicima i čitavom obrazovnom sektoru na trudu da svim dečacima i devojčicama pomognu pri razvoju veština neophodnih za tržište rada.

- Svako takmičenje u kodiranju je izuzetna prilika da otkrijemo kako mikro:bit kodiranje i veštine rešavanja problema mogu pomoći u podizanju svesti i inspirisati inovativna rešenja za važne globalne probleme, poput klimatskih promena - rekao je on.

U program "Škole za 21. vek" do sada je uključeno više od 1.100 osnovnih škola u Srbiji, a obuku iz oblasti razvoja veština kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja kod učenika završilo je 4.400 nastavnika, dok trenutno onlajn obuku pohađa više od 1.100 prosvetnih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a