LABORATORIJA PO SVETSKIM STANDARDIMA: Institut u Sremskoj Kamenici dobio novu specijalizovanu opremu

J. S.

24. 11. 2021. u 06:21

INSTITUT za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici dobio je novu specijalizovanu laboratoriju za mikrobiološku dijagnostiku.

ЛАБОРАТОРИЈА ПО СВЕТСКИМ СТАНДАРДИМА: Институт у Сремској Каменици добио нову специјализовану опрему

Foto Pres biro Pokr.vlade

Ova služba za sva tri kamenička instituta, godišnje obavi više od 100.000 različitih procedura iz oblasti bakteriologije, imunologije, mikobakteriologije, mikologije i serologije.

Tokom jučerašnje posete potpuno adaptiranom i rekonstruisanom centru za mikrobiološku dijagnostiku, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković zahvalio je svim zaposlenima u Institutu jer je poslednja godina predstavljala ogroman izazov - radili su u vanrednim okolnostima zbog epidemije kovida 19, ali i zbog građevinskih radova na laboratoriji.

Uprkos tome, laboratorija je bez prekida i odlaganja obavljala sve analize koje su bile neophodne pacijentima, a samo u cilju dijagnostike kovida 19 urađeno je oko 28.000 analiza. Nova oprema za PCR dijagnostiku omoguće obavljanje procedura koje do sada nisu rađene.

Godišnje laboratorija obavi 100.000 procedura, Foto Pres biro Pokr.vlade

Za građevinske radove kao i za kupovinu nove laboratorijske opreme, Pokrajinska vlada izdvojila je 68,1 milion dinara. Po rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo, oprema na kojoj se radilo bila je stara više decenija, a prostor potpuno devastiran.

- Infrastrukturni radovi podrazumevali su potpunu zamenu vodovodnih, električnih i kanalizacionih instalacija, novi sistem ventilacije i klimatizacije, kao i rekonstrukciju sistema grejanja. S obzirom na to da je kupljena i nova oprema, laboratorija sada odgovara svim savremenim zahtevima laboratorijske prakse i standardima dijagnostike tercijarne ustanove - rekao je sekretar Gojković i dodao da je Pokrajinska vlada u Institut za plućne bolesti u poslednjih pet godina uložila ukupno 440 miliona dinara.

Dijagnostika tuberkuloze

MIKROBIOLOŠKA laboratorija počela je rad 1960. godine, kada je i osnovan Institut za plućne bolesti Vojvodine. Jedina je referentna laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze i jedina u kojoj se izvodi test osetljivosti na antituberkulotike za pacijente u Vojvodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri