HUMANIMA BESPLATNE KARTE: Ispred Spensa u Novom Sadu akcija dobrovoljnog davanja krvi

Tanjug

28. 07. 2021. u 20:04

DOBROVOLjNO davanje krvi na platou ispred Spensa u Novom Sadu uveliko je danas u toku, a svi koji doniraju krv dobijaju dve karte za sutrašnju evropsku fudbalsku utakmicu između Vojvodine i Panevežisa.

ХУМАНИМА БЕСПЛАТНЕ КАРТЕ: Испред Спенса у Новом Саду акција добровољног давања крви

Foto: R. Šegrt

Akcija je pokrenuta zbog nedostatka zaliha svih krvnih grupa u Vojvodini, a sprovode je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Vojvodine i FK Vojvodina koji poklanja ulaznice.

Od 13 sati, kada je akcija početa, krv je doniralo oko 30 Novosađana, a očekuje se veći odziv u popodnevnim časovima.

 - Radimo na dva mesta, u transfuziomobilu i ovde na punktu ispod šatora. Očekujemo da će doći više od 100 davalaca do 18h časova do kada smo i tu. Moram da priznam da u letnjim mesecima bude slabiji odziv, godišnji su odmori, tu su i poljoprivredni radovi, ali i pandemija je i dalje u toku. Mi ovde, naravno, nosimo maske, poštujemo razmak - rekao je doktor Miroslav Petković iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

On je ukazao da postoje i posebna pravila za one koji su vakcinisani, a žele da doniraju krv.

 - Oni koji su primilu rusku i Astrazeneka vakcinu, moraju da sačekaju da prođe 14 dana od prve ili druge doze, svejedno je, i tek onda mogu dati krv. Oni koji su primili kinesku ili Fajzer, mogu dati krv odmah po primljenoj vakcini, ne moraju da čekaju - objasnio je Petković.

Osim karata za utakmicu, dobrovoljni davaoci dobijaju i kafu, picu i sladoled, a pored njih su sve vreme volonteri Crvenog krsta koji pružaju i psihološku podršku i prvu pomoć. U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine nedostaju sve krvne grupe, te apeluju na sve koji mogu da dođu i doniraju, ali da se, oni koji nikada do sada nisu to radili, informišu o tome kako treba da se pripreme.

Osobe koje su već donori, moraju, ukoliko su muškarci, da sačekaju da između dva davanja krvi prođe tri meseca, dok je kod žena taj period četiri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba