SNEŽNA KRALJICA: Šifrin juri ka Stenmarku

Stefan Rajić

09. 03. 2023. u 11:26

SKIJE su njen omiljeni rekvizit, a brda pokrivena belim pahuljama njena omiljena mesta. Mikaeli Šifrin je od malih nogu bilo predoređeno da bude najbolja skijašica, a po mnogima, Amerikanka sa tek 27 godina je najuspešnija u istoriji. Za 12 sezona u profesionalnoj karijeri stigla je do 86 trijumfa i samo dve "kapije" dele je od obaranja ubedljivo najprestižnijeg ostvarenja legendarnog Ingemara Stenmarka po broju pobeda u Svetskom kupu - 87.

СНЕЖНА КРАЉИЦА: Шифрин јури ка Стенмарку

Foto: Instagram

Da su napravili potez koji će promeniti istoriju alpskog skijanja, verovatno nisu ni slutili njeni roditelji Džef i Ajlin. Medicinski radnici po struci, zaljubljenici u skijanje i instruktori, usudili su da sa samo dve godine Mikaelu stave na tada plastične skije.

U ranom detinjstvu kroz kampove u rodnom Vejlu (Kolorado), Šifrinova se isticila. Otuda datira i jedna anegdota. Sa devet godina već je imala jasnu viziju da bude najbolja, a da se već sa 16 nađe na ZOI. Pogrešila je, ali samo zato jer 2011. nije bilo najznačanijeg nadmetanja za svakog sportistu.

Foto: Instagram

Tekst potpisa

Ipak, umesto rođendanske žurke, kao ostali njeni vršnjaci, dva dana pre nego što je oduvala 16 svećica, nastupila je u Svetskom kupu u Češkoj, noseći broj 44.

- Kada sam vozila prvu trku u Svetskom kupu, imala sam u glavi sliku kako pobeđujem. Razmišljala sam kakav ću imati osećaj kada trijumfujem. Naravno da nisam uspela u prvoj trci da budem prva, ali sam naučila da moram da budem strpljiva, da moram da ambiciozno i marljivo treniram, jer sve moje konkurentikinje rade istu stvar - prisetila se kasnije Šifrinova.

Naredne sezone došla je do prvog podijuma, a godinu kasnije u Švedskoj (Are), upisala je prvenac. Želju iz dnevnika ispunila je 2014. kada je bila deo američkog tima na ZOI u Sočiju. Protutnjala je kroz kapije u slalomu brže nego njene konkurentkinje. Oko vrata sa navršenih 18 godina i 345 dana sijalo je najsjajnije odličje, što nikome nikada nije pošlo ranije za rukom u istoriji olimpijskog alpskog skijanja.

INGEMAR: MOŽE I DO 100 POBEDA

MIKAELA je sve uspela da postigne u samo 236 trka, što daje procenat uspešnosti od neverotnih 33 odsto.

- Moj rekord će biti oboren i to me uopšte ne čini tužnim. Mikaela je neverovatna, može da dođe do broja 100 - zaključio je legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark. 

"Vunderkind" je opravdao svoj epitet. Velika očekivanja nisu je slomila. Kako su prolazile godine, održavala se na vrhuncu. Uz sebe, u timu, imala je priliku da se ugleda i pobeđuje Lindzi Von. Doduše, Mikaela je za razliku od svoje 11 godina starije sunarodnice pobeđivala u svim disciplinama.

Zato je ZOI u Pekingu pre 12 meseci trebalo da budu kruna, nešto dosad nezabeležno. Jurišala je Šifrinova na pet medalja u svim disciplima, ali je preživela košmar. U dve najjače discipline (slalom i veleslalom) nije uspela da izdrži na stazi ni deset sekundi. Pre toga je imala težak period koji je ostavio posledice. Neposredno pre pandemije virusa korona, tata Džef preminuo je prilikom pada sa krova porodične kuće. Bila je utučena. Danima nije izlazila iz kuće. Uz to, počele su da je prate sitne povrede, netipično za nju koja je do tada bila jedna od malobrojnih skijašica koje zbog toga nisu odsustvovale sa staze.

LIČNA KARTA

o Datum i mesto rođenja: 13. mart 1995. Vejl (Kolorado) SAD.

o Uspesi: OI tri medalje (dva zlata slalom 2014, veleslalom 2014, srebro kombinacija), Svetska prvenstva: sedam zlata, četiri srebra, tri bronze. Svetski kup: 85 pobeda, 52 slalom, 19 veleslalom, 3 spust, 5 superveleslalom, 1 kombinacija, pet u paralelu. Pet velikih globusa: 2017, 2018, 2019, 2022, 2023). Devet malih globusa: Slalom 2013-2015, 2017-2019, 2023, superveleslalom 2019, veleslalom 2019. 

Sve to uspela je da ostavi iza sebe. Ove sezone povratila je dominaciju, kao u najboljim danima. Čak 52 pobede u slalomu niko nikada nije uspeo da ostvari. Mentora i uzora Vonovu uspela je da nadmaši kada je ostvarila 84. trijumf nedavno u Češkoj. Ostaju dve "kapije" do kraja, do legendarnog Ingemara Stenmarka, rekorda za koji se verovalo da će teško biti oboren.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a