SATORIJEVA ČUDA VINČANSKE KULTURE: Đorđe Petrović, zvezda elektronske muzike, na Svetskoj izložbi u Dubaiju

V. N.

17. 01. 2022. u 09:52

HOLANĐANIN Satori, zvezda elektronske muzike, koji je po majci Južnoafrikanac a po ocu srpskog porekla - Nišlija, i pravo ime mu je Đorđe Petrović, izveo je pred publikom na Svetskoj izložbi u Dubaiju, u okviru predstavljanja Srbije, svoj novi program inspirisan Vinčom - "Čuda vinčanske kulture".

САТОРИЈЕВА ЧУДА ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ: Ђорђе Петровић, звезда електронске музике, на Светској изложби у Дубаију

Satori u Dubaiju / Foto Egzit tim

Odjekivale su Dubaijem čuvene melodije "Vranjanka" i "Zajdi, zajdi" u savremenom izvođenju, a Satori je u saradnji sa istaknutim muzičarima iz domena tradicionalne muzike Srbije i Balkana (Amira Medunjanin, Milica Majstorović, posthumno Esma Redžepova), ispričao zanimljivu priču o fascinantnom nasleđu neolitske vinčanske kulture i predstavio je kroz jedinstvenu audio, vizuelnu i umetničku formu.

Nakon nastupa, Satori je rekao da mu je izuzetno drago što je imao priliku da na umetnički način predstavlja Srbiju, zemlju svojih korena, kao i da inspiraciju crpi iz tradicionalne i duhovne muzike čitavog sveta:

- Predstavio sam muziku inspirisanu vinčanskom kulturom i zvukovima Srbije i Balkana. Nastup na Ekspo, najprestižnijoj smotri svetskih dostignuća za mene je velika čast i fantastičan način da započnem 2022. godinu. Dubai je prva stanica na mojoj globalnoj turneji. Veliki sam ljubitelj istorije, a vinčanska kultura me je impresionirala. To je bila kultura u kojoj su žene i muškarci bili izjednačeni. Ako želimo mir, moramo naći harmoniju između muškarca i žene.

Govoreći o utiscima sa Paviljona Srbije na izložbi, Satori je naglasio da mu se dopada što je vinčanska kultura veoma živopisno predstavljena, a iskoristio je priliku da poruči mladim muzičarima da moraju da dozvole sebi da budu loši, jer "realan svet je kada nešto ne uradiš dobro na sceni, pa siđeš sa nje, popraviš to i budeš bolji, dok savršeni svet koji nam se predstavlja naročito na društvenim mrežama, nije istinit".

Milica Majstorović i Satori / Foto Egzit tim

Inače, Satori je prošlog leta nastupio i na glavnoj bini "Egzita", prvog velikog festivala na svetu koji je održan od početka pandemije korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!