BRITANSKI SAVETI ZA TRGOVSKU GORU: Pomoć oko projekta odlaganja nuklearnog otpada koštaće Hrvatsku 830.000 KM

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 07. 2023. u 13:27

HRVATSKA je odlučila da u pomoć oko projekta odlaganja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora kod Dvora na Uni, a na granici sa BiH i RS, pozove britansku firmu "I end Ej lov limitid" za pravno savetovanje u prekograničnom postupku procene uticaja na životnu sredinu.

БРИТАНСКИ САВЕТИ ЗА ТРГОВСКУ ГОРУ: Помоћ око пројекта одлагања нуклеарног отпада коштаће Хрватску 830.000 КМ

Trgovska gora foto DPozderović

Posao sa Britancima će voditi Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane "Krško" koji je i izabrao britansku firmu i za čije će usluge platiti 830.000 KM.

Predsednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković kaže za "Novosti" da je, nakon što je Hrvatska izabrala britansku firmu za pravno savetovanje u slučaju Trgovske gore, potrebno što pre poslati protestnu notu Zagrebu.

- Kome država plaća 830.000 KM za savetovanje evidentno ima velika očekivanja kao kontra uslugu. S obzirom na to da je Hrvatska angažovala izuzetno uticajnu advokatsku kuću iz Velike Britanije, sa jakim vezama širom sveta, očigledno žele posao da završe što pre - rekao je Crnković.

On je naveo da je Hrvatska, svesna propusta koje čini, spremna da dobro plati svakom ko će joj pomoći u naumu da svoj otpad smesti na granici sa BiH.

Opasnost za oko 250.000 ljudi

KOMPLEKS kasarne Čerkezovac na Trgovskoj Gori u koji Hrvatska namerava da smesti radioaktivne i druge opasne otpade je na manje od kilometar od reke Une, a u pojasu od 50 kilometara od kasarne živi oko 250.000 ljudi.

- Ta kupovina "dobre volje" ne poznaje administrativne granice i ide od građana do političkih aktera. Ovo je jako loša situacija za BiH. Iako u poslednje vreme imamo najave da bi Slovenija i Mađarska mogle imati razumevanja za situaciju u kojoj se nalazimo, nijedna druga zemlja ne stoji uz nas - izjavio je predsednik Udruženja "Grin tim".

Crnković je istakao da se mora pokrenuti diplomatsko-konzularna mreža da traži podršku za odbranu života građana BiH širom sveta, gde god postoji mogućnost za razgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)