ITALIJA SLAVI CENE U HRVATSKOJ: Zbog skupoće kod komšija u Dalmaciji, susedi troše za odmor kod kuće

ITALIJANI likuju što su cene na hrvatskom delu Jadrana otišle u nebo, a ugledni dnevni list "Korijere dela sera" donosi tekst pod naslovom "Hvala Hrvatskoj". Zbog skupoće kod komšija, Italijani ostaju i troše kod kuće, a u Hrvatskoj su retke italijanske tablice automobila.

ИТАЛИЈА СЛАВИ ЦЕНЕ У ХРВАТСКОЈ: Због скупоће код комшија у Далмацији, суседи троше за одмор код куће

Foto: Free Images Pixabay

Gurmani, Italijani, nezadovoljni su i kvalitetom hrane koja se nudi u hrvatskim restoranima, posebno zamrznutim ribama. Istovremeno su cene više i od ekskluzivnih italijanskih mesta, kao što su Portofina ili Taormina i Rimini.

Nije to jedini šok za hrvatski turizam, jer ovog leta nema ni mnogo Nemaca, tradicionalno najbrojnijih turista, jer se i u Nemačkoj proneo glas o "skupoj Hrvatskoj". Novine pišu da su auto-putevi najskuplji baš na hrvatskoj obali, pa od Zagreba do Dubrovnika vožnja je skuplja od avio-karte iz evropskih država do Grčke, Španije ili Turske.

Većina plaža u ovom času u Dalmaciji je poluprazna, a kafići i restorani doslovno prazni. Split beleži katastrofalni pad bukinga privatnog smeštaja, iako poslednjih dana mnogi nude apartmane "na rasprodaji". Smanjuju se i cene u hotelima. Bolje je samo u Istri, koja prednjači ponudom, pa turisti i više troše.

Dok je vidljivo da sezona nije počela dobro, političari kojima je resor turizam ćute ili žele stanje da prikažu bolje nego što zaista jeste. Loptaju se podacima o broju noćenja, a prava slika se dobija na licu mesta. Nema u očekivanom broju ni bogatih Amerikanaca, a vidljivo je manje i Britanaca. Gostiju iz Srbije, bar kako se čini ima dosta, naročito u Istri i Primorju.

Aktuelnoj vlasti sve više beži džoker o uspešnoj turističkoj sezoni, što je trebalo da bude uvod u predizbornu kampanju. Sada je jasno da se turizam vodi stihijski i da je Jadran postao skupa destinacija za siromašne turiste. Stampedo cena, najčešće kao pohlepa za brzom zaradom, Hrvatima se obio u glavu, a država nije preduzela mere da turizam bude stabilni izvor zarade od koje mnogi u Hrvatskoj žive. Loše je i to što je znatno manje rezervacija za postsezonu, pa će teško puna sezona, od sada do polovine avgusta, napuniti džepove onih koji žive od turizma.

Skupoća

Italijani tvrde da su cene hrane i pića u restoranima porasle i do 50 odsto u odnosu na lane. Poskupljenja u hotelima najmanje su 20 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar