PČELE LEČE INHALACIJOM: Podižu imunitet i jačaju opšte stanje organizma

V. Blagojević

23. 06. 2021. u 08:31

API komora, odnosno inhalacija vazduha iz pčelinjih košnica, koristi se za lečenje mnogih, ali pre svega respiratornih oboljenja.

ПЧЕЛЕ ЛЕЧЕ ИНХАЛАЦИЈОМ: Подижу имунитeт и јачају опште стањe организма

Foto V. Blagojević

Goran Maksimović, pčelar iz Modriče, napravio je jednu takvu na planini Trebavi i ona je dostupna svim bolesnicima respiratornih organa.

Api komora je poseban objekat u kojem korisnici udišu vazduh iz pčelinjih košnica. Kako kaže Goran, pored respiratornih problema api inhalacija leči alergije, infekciju usne šupljine, migrena, oboljenja sinusa, a korisna je i za dizanje imuniteta, poboljšanje opšteg psihofizičkog stanja organizma, kardiovaskularnih bolesti, stresa, depresije.

- Sve ono što pčela unese u košnicu, putem inhalatora koji izbacuje vazduh iz košnice udišemo direktno u pluća. Znači te mikročestice su najzdraviji pčelinji proizvodi koji ulaze direktno u pluća i u krvne sudove i tako se vrši direktna apsorpcija. Inače, ovo je najbolja način apsorpcije svih proizvoda od meda, preko propolisa, cvetnog praha i matične mleči - pojašnjava Maksimović.

Foto V. Blagojević

Goran Maksimović

Objekat je izrađenom od prirodnih materijala u čijoj unutrašnjosti se nalaze pčelinje košnice koje obavljaju normalnu funkciju unošenja i skladištenja meda, a služe kao izvor čestica vazduha, koje kroz inhalator direktno spojen na košnicu i dolazi do korisnika

- Pčele radom svojih krila stvaraju vazuduh u košnici koji se inhalira. Tretaman inhalacijom traje 10 dana po pola sata. Dakle, desetak dana potrebno je dolaziti na tretman, nakon čega bi se morali osećati mnogo bolje - kaže Maksimović.

Goranu je pre nekoliko godina dijagnostikovana astma koju je lečio u modričkom Domu zdravlja i bolnici. Zbog pandemije korone nije mogao da ide na redovne kontrole lekaru, pa je došao na ideju da napravi Api komoru i na taj način koristi pčelinje proizvode u svom lečenju.

Foto V. Blagojević

Api komora

- Tako sam silom prilika bio prinuđen da se snalazim i da se lečim na ovaj način. Trenutno se osećam dobro, nemam astmu. Inače imam 45 košnica pčela i uglavnom svi u porodici koristimo pčelinje proizvode - napominje Goran.

U PRIRODNOM AMBIJENTU

KOMORA je smeštena na 500 metara nadmorske visine u prelepom prirodnom ambijentu, na planini Trebavi u selu Vranjačka Trebava. U Srpskoj za sada postoji samo pet ovakvih komora. Maksimovićevu Api komoru za sada koriste njegovi prijatelji, poznanici i putnici namernici, a razmišlja kako kaže, da uz pomoć stručnog lica počne ozbiljnije da se bavi tim poslom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda