DOSTOJAN PANČIĆEVOG DELA: Profesor dr Milenko Ćurčić predložen za nagradu "Kapetan Miša Anastasijević"

V. Mitrić

11. 06. 2021. u 12:22

PROFESOR emeritus dr Milenko Đurčić iz Bijeljine,koji je čedo Univerziteta u Beogradu, predložen je za nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“, za najviša naučna dostignuća,koje dodeljuje novosadska Media invent sa univerzitetima u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci i privrednim komorama Republike Srpske i Srbije.

ДОСТОЈАН ПАНЧИЋЕВОГ ДЕЛА: Професор др Миленко Ћурчић предложен за награду Капетан Миша Анастасијевић

FOTO: V.Mitrić

Ćurčića su za ovo prestižno priznanje predložila grupa akademika Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika,koja nastavlja tradicije one akademije na čijem je čelu bio njegov čuveni kolega Josif Pančić.

Senat Univerziteta Istočno Sarajavo,koji ima 28 članova među kojima su i rektor i svi njegovi najbliži saradnici, odlučio je, nedavno,i to jednoglasno, da se u počasno zvanje profesor emeritus proglasi redovni profesor dr Milenko Đurčić, sa Pegagoškog fakulteta iz Bijeljine, znamenti naučni delatnik,vrstan profesor biologije i srodnih joj disciplina, čovek koji je pronašao, uredio i predstavio prirodno stanište Gromiželj u Velinom Selu,kod Bijeljine, koje je zaštitila Vlada Republike Srpske.

Iza profesora Ćurčića je blistava prosvetna i naučna karijera,čista kao suza. Pune četiri decenije je univerzitetski profesor, gde je prošao sve „stanice“ od asistenta do redovnog profesora.

Ostao je Tuzli zapamćen, kao mlad, izuzetan gimnazijski profesor, koji se ubrzo „otisnuo“ u univerzitetske vode.

Jedan je od osnivača, pre više od četvrt veka, Učiteljskog fakulteta u Bijeljini,koji je deo Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Upitan koliko mu znači ovo najviše univerzitetsko zvanje, profesor Ćurčić kaže da sama činjenica koga je dodelio i to jednoglasno, čini ga srećnim i zadovoljnim, dodaje da samo zvanje govori sve, jer se dodeljuje samo istaknutim redovnim profesorima na Univerzitetu , koji su naučno istraživačkim radom na Univerzitetu i koji imaju međunarodnu naučnu reputaciju,i dali su veliki doprinos u radu sa studentima, kojima je  sam predavao godinama.

- Vidi se u izveštaju da su studenti uvek ocenjivali odličnom ocenom, što je za mene veliko priznanje, a udružno sa ovim od najeminentnijih kolega, čini mi moju karijeru baš onakvom kakvu sam želeo kad sam prvo u Beogradu završio Biološki fakultet na kom sam magistrirao i doktorirao -kaže profesor Ćurčić.

-Ovo je priznanje i za moje divne profesore,sa Biološkog fakulteta u Beogradu,od kojih sam stečena znanje preneo na brojne generacije mojih studenata,sa kojima se,s razlogom ponosim, jer su i njihovi uspesi, na neki način, deo mene.

Tu,naravno, i puna podrška koju sam imao od mojih divnih roditelja i,kasnije, od moje najuže porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)