NEMAČKA ODABRALA STRANU: Angela Merkel o ratu u Izraelu i razgovorima sa Hamasom

Novosti online

20. 05. 2021. u 16:05

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel istakla je pravo Izraela na samoodbranu ali je rekla da, u svrhu poticanja primirja, svakako treba razgovarati i s palestinskom organizacijom Hamas, koja je na vlasti u pojasu Gaze.

НЕМАЧКА ОДАБРАЛА СТРАНУ: Ангела Меркел о рату у Израелу и разговорима са Хамасом

Foto: EPA/ilustracija

- Naravno da i Hamas u nekom obliku mora biti uključen u razgovore, bez njih nema primirja - rekla je Angela Merkel u Kelnu. Ona je rekla kako Evropska unija kroz transatlantsku saradnju želi pomoći da se stvori situacija koja bi omogućila primirje.

Nemačka podržava Izrael

Merkel je rekla da su Egipat i ostale arapske zemlje važne u ovom procesu zbog toga što raspolažu odgovarajućim kanalima preko kojih je moguće ostvariti kontakt s Hamasom, kog EU tretira kao terorističku organizaciju. Ona je međutim još jednom istakla pravo Izraela na samoodbranu.

- Mi čvrsto podržavamo pravo Izraela na samoodbranu. I ispravno je što se Izrael snažno brani od napada - rekla je nemačka kancelarka koja je u isto vreme napala i antisemitske ispade tokom protesta prethodnih dana.

- Kada se protestuje ispred sinagoga, kada se spaljuju zastave i kada se jasno daje do znanja da se ne radi o političkom protestu, nego o Jevrejima uopšteno, onda tu nema mesta za tolerisanje - rekla je Angela Merkel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)