ANGELA TRAŽI VEćA OVLAŠćENJA: Nemačka kancelarka pred parlamentom objašnjavala nužnost preraspodele vlasti

I. Stanojević

16. 04. 2021. u 13:45

ZAHTEV nemačke kancelarke Angele Merkel da joj poslanici Bundestaga odobre veća ovlašćenja da bi mogla da uvede policijski čas u oblastima, najteže pogođenim pandemijom virusa korona, naišao je na veliki otpor u parlamentu. celarke Angele Merkel da joj poslanici Bundestaga odobre veća

АНГЕЛА ТРАЖИ ВЕћА ОВЛАШћЕЊА: Немачка канцеларка пред парламентом објашњавала нужност прерасподеле власти

Foto: EPA

Nemačka, koja je konfederalna država, uvek je stavljala veliki akcenat na integritet i velika ovlašćenja 16 saveznih pokrajina, ali je u uslovima pandemije, ovakva decentralizacija pokazala svoju neefikasnost i bespomoćnost.

Uprkos tome, naročito desničarske partije, među kojima prednjače Alternativa za Nemačku(AfD) i liberali (FPD), oštro se protive restriktivnim merama "odozgo". Oni svoj stav obrazlažu navodnim gušenjem demokratije i "padanjem na ispitu vrednosti, ugrađenih u same temelje političkog sistema".

- Treći talas pandemije nas je čvrsto stegao - rekla je Merkelova juče u Budenstagu, boreći se za pažnju poslanika usred salvi negodovanja i ometanja desničarskih predstavnika. - Medicinari na intenzivnoj nezi šalju poziv za pomoć, jedan za drugim. Ko može i sme da ignoriše njihove molbe?

Liderka parlamentarne grupe AfD Alis Vejdel, ocenila je "da su nove mere neviđen atak na osnove demokratske slobode".

- Predloženi amandmani su uznemirujući dokumenti jedne autoritativne države. Ovo vraćanje vlasti liči na autoritativnog demona i dolazi iz kabineta i od Vas, gospođo kancelarko - kazala je Alis, Merkelovoj koja je sve vreme sklanjala pogled i tokom većeg dela izlaganja, gledala u svoj mobilni telefon.

ZAŠTITNI AKT

VLADA nemačke kancelarke Angele Merkel, želi da Bundestag promeni Zaštitni akt o infektivnim bolestima, sa ciljem da federalne vlasti dobiju zakonsku potporu svojih većih ovlašćenja. Uprkos tome što je ovo vanredna mera sa oročenim rokom trajanja, regionalni lideri se oštro protive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

bager

16.04.2021. 13:52

samo Putin i Lukasenko nisu podobni da vladaju 20 godina,,ali ako je neko iz EU eee to je vec nesto drugo ,veliki uspeh,,,hahhaa koja djubrad od eu demokratije