KORUPCIJA U BUNDESTAGU: Politička afera potresa Nemačku

I. STANOJEVIĆ

26. 02. 2021. u 23:20

VELIKA afera potresa Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), sestrinsku partiju vladajućih demohrišćana kancelarke Angele Merkel, koja postoji samo na teritoriji južne pokrajine Bavarske.

КОРУПЦИЈА У БУНДЕСТАГУ: Политичка афера потреса Немачку

Foto: Printskrin

Poslanik CSU u Bundestagu, Georg Nuslajn (51), osumnjičen je za primanje mita i protiv njega je pokrenut istražni postupak. Nuslajn, da priča dobije na težini, nije tek bilo koji poslanik CSU, nego zamenik šefa parlamentarne frakcije CDU-CSU u federalnom parlamentu.

Korupcionaški skandal preti sada da uzdrma favoritsku poziciju bavarskog premijera Markusa Zodera na jesenjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj, za koga se uveliko priča da će, kancelarsku štafetnu palicu uzeti iz ruke Merkelove, posle punih 16 godina njene vladavine. Izbori nisu "iza ćoška", ali je reč o prestupu koji nemački birači sigurno neće zaboraviti do septembra kad će se izjašnjavati o budućem šefu države.

Nuslajn je osumnjičen da je, posredujući kupovini zaštitnih maski za lice u pandemiji virusa korona između Bavarske i Berlina s jedne i proizvođača opreme s druge strane, inkasirao znatnu sumu novca. Pojedini mediji objavili su cifru od 600.000 evra. Među medijima se, takođe, spekuliše da je Nuslajn po svoj prilici, dobio čist, neoporezovani iznos koji, ako se bude potvrdilo premašuje pola miliona evra, pa tako, ni za ovu zemlju visokog standarda, nije "sitnica".

Dok traje istražni postupak, poslanički imunitet Georga Nuslajna je zamrznut, kao i njegova funkcija vicepredsednika poslaničkog kluba. Nuslajn je član Bundestaga od 2002. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!