TUGA ZA HRIŠĆANE: Sveštenik koji je oružjem branio manastir u Karabahu – sad mora da ga napusti

Novosti online

10. 11. 2020. u 22:22

SVEŠTENIK iz jermenskog manastira Dadivank, koji se nalazi u Nagorno-Karabahu, otac Ovanes, lično je učestvovao u njegovom oslobađanju, a sada pokušava da skloni iz manastira sve važne predmete, jer će uskoro taj region preći u ruke Azerbejdžana. Otac Ovanes tuguje, jer je nemoguće izneti ono najvažnije – sam manastir.

ТУГА ЗА ХРИШЋАНЕ: Свештеник који је оружјем бранио манастир у Карабаху – сад мора да га напусти

Foto: Fejsbuk

Duhovni otac Karvačarskog regiona, sveštenik Ovanes Ovanisjan, mora izneti sve potrebne stvari iz manastira, jer će Karvačar (Kelbadžar) uskoro preći pod kontrolu Azerbejdžana, u skladu sa novim sporazumom o Nagorno-Karabahu. Iguman manastira trenutno se bavi organizacionim pitanjima, kako bi iz hrama izneo sve vredne predmete.

Prema njegovim rečima, iz manastira se mnogo šta mora izneti. Sutra će odneti crkveni pribor i hačkare, kako ih Turci ne bi oskrnavili. Ali najvažnija od svega je crkva, koju ne mogu pomeriti sa mesta.

Stanovnici Karvačara sada napuštaju svoje domove. Otac Ovanes kaže da je narod ponovo počeo da se seli – takva je sudbina Jermena.

Na pitanje kako je, sveštenik odgovora:„Kako da budemo, kad smo svojim rukama predali svetinju. Ostavili Dadivank i otišli. Ne znam, duša me boli“, kaže sveštenik, ističući da „ne zna šta će dalje raditi, jer mu je sad svejedno“.

Otac Ovanes je 1993. godine lično učestvovao u oslobađanju Karvačara, a 2016. godine se zajedno sa sinovima ponovo latio oružja. Ni ovih dana nije sedeo skrštenih ruku. Kaže da je bio spreman na sve, ali ne i na ovakav ishod.

- Nakon oslobađanja Karvačara (devedesetih godina prošlog veka) videli smo da su Dadivank pretvorili u štalu. Mi smo očistili manastir, ponovo osveštali, a danas ga na tacni poklanjamo Turcima. Čuvali smo ga i štitili, a sada kažemo Turcima – radite šta vam je volja. Je li to ispravno? Ako mi zaćutimo kamenje će zastenjati. Šta ćemo reći majkama poginulih? - govori otac Ovanes.

Sveštenik se pita zašto je premijer Jermenije Nikol Pašinjan doneo ovakvu odluku nakon toliko žrtava i ranjenih, ako se već spremao i ranije na to.

Na pitanje kakav može biti izlaz iz te situacije, otac Ovanes kaže da se svake sekunde može desiti nešto važno, i da sve zavisi od diplomatije i politike.

- To zavisi od jednog čoveka, i kako kaže Pašinjan, sudbina Jermenije i Nagorno-Karabaha zavisi od jednog čoveka, a u stvari se ispostavilo da je on taj čovek. Žalim te, moj jermenski narode. Jadni narod - negoduje otac Ovanes.

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i

Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Mirovni kontingent Rusije u Karabahu će imati 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica opreme. Komanda ruskih mirovnih snaga biće smeštena u području Stepanakerta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Slaviša Milovanović

10.11.2020. 23:27

Не плачем, сузе ми иду саме. Знам како је оставити цркву и манастир. Оче Ованес, не остављајте Дадиванк. Овако прелеп духовни храм сачувајте за мене, можда ће ме животни пут некад довести до њега. Ја сам Славиша Миловановић, из Гораждевца, са Косова и Метохије. Геноцидну агресију 1999. год. НАТО алијансе на Србију могла је да спречи само једна држава. На жалост, није. Како су бранили Вас данас, тако су бранили и нас Србе на Косову тада. Само Јермени и Срби траже наду у Божјој вери. Само су Јермене и Србе клали. Само су Јермени и Срби остаци "закланих народа". Браћо Јермени, само слога и вера могу да Вас спасе. Не дајте доушницима, шпијунима и издајницима народа да вас сломе. ... И запамтите: уздајте се само у своју слогу, у своју снагу и снагу своје вере... ... Не заборавите: вера мора да има "снагу". Прозор моје куће гледа на Арарат...

buki

11.11.2020. 15:51

Ako se Jermenija i Azerbejdžan zaustavljaju na svojim osvojenim položajima, a manastir nije osvojen, zašto se onda povlače odatle? Ili sam ja to bukvalno shvatila, a istina je potpuno drugačija?

Vladimir

11.11.2020. 18:27

@buki - Zato što su se Jermeni (čitaj predsednik) obavezali sporazumom da će predati i neke teritorije koje nisu izgubili vojno. Tužno, jako tužno.

ime poznato redakciji

14.11.2020. 20:13

Пошто су Западни медији ширили гласине да су прави градитељи НАШИХ светилишта на нашој Светој Земљи некаква лутајућа кавкаска племена, звана - Албанци, вероватно ће их прогласити и за задужбинаре ове Јерменске светиње.