OGLASIO SE ALIJEV: Predsednik Azerbejdžana saopštio uslov za prekid vatre - pomenuo i Makrona!

Novosti onlajn

04. 10. 2020. u 20:15

AZERBEJDžAN je spreman da obustavi borbena dejstva u Nagorno-Karabahu ako Jermenija predloži povlačenje snaga iz Nagorno-Karabaha, pri čemu bi to trebalo da bude potkrepljeno preciznim vremenskim okvirom i konkretnim akcijama, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

ОГЛАСИО СЕ АЛИЈЕВ: Председник Азербејџана саопштио услов за прекид ватре - поменуо и Макрона!

Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

- Naš uslov za prekid vatre je da Jermenija predloži agendu povlačenja vojske sa okupiranih azerbejdžanskih teritorija u Nagorno-Karabahu i pri tome da to ne budu samo reči već da se ispuni i na delu – u kojem tačno vreme i sa kojih teritorija - rekao je Alijev u intervjuu za TV „Al Arabija“.

Prema njegovim rečima, rešenje konflikta sa Jermenijom treba tražiti kroz dijalog, ali mora da postoji neka osnova za te pregovore.

- Slažemo se sa gledištem da problem sa Jermenijom treba da se rešava putem dijaloga, ali za to treba da postoji neka osnova. Jermenski premijer treba da kaže da je privržen ranijim sporazumima u kojima se priznaje da su teritorije u Nagorno-Karabahu okupirane azerbejdžanske teritorije - naveo je on.

Takođe, da bi Baku obustavio oružana dejstva neophodno je i izvinjenje jermenskog premijera koji je, kako je naveo, „okupirane azerbejdžanske teritorije nazvao jermenskim“.

On je dodao da će Baku pokušati da obnovi normalne odnose sa jermenskim narodom posle oslobođenja svojih teritorija u Nagorno-Karabahu.

To, priznaje, neće biti lako.

Azerbejdžanski predsednik smatra da je jermenski premijer odgovoran za krah napora Minske grupe za uspostavljanje mira u regionu.

- Minska grupa je dugo vodila pregovore u cilju uspostavljanja mira, 28 godina smo vodili pregovore, za vreme dvojice predsednika Jermenije, preduzimali korake, možda i male, radili na rešenjima, i pre dve godine na vlast u Jermeniji je došao čovek bez iskustva u politici, koji ne razume geopolitiku i precrtao te napore - rekao je Alijev.

U istom intervjuu Alijev je rekao i da od Francuske traži izvinjenje zbog reči predsednika Emanuela Makrona o navodnom prebacivanju sirijskih boraca u Baku radi učešća u borbama u Nagorno-Karabahu.

Makron je ranije izjavio da je 300 sirijskih boraca prebačeno preko turskog grada Gazijantep u Baku.

- Plaćenika nema, mi imamo vojsku koja broji 100.000 vojnika. Zahtevam od Francuske izvinjenje i odgovornost - dodao je on.

Dešavanja u Nagorno-Karabahu pratite u blogu uživo KLIKOM OVDE!

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili