RAT NA KAVKAZU: Pašinjan veruje u rusku vojnu pomoć - Uništeno 13 azerbejdžanskih oklopnih vozila i tri aviona (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 10. 2020. u 07:31 >> 01:04

PRATITE situaciju iz minuta u minut

РАТ НА КАВКАЗУ: Пашињан верује у руску војну помоћ - Уништено 13 азербејџанских оклопних возила и три авиона (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Lukašenko i Sarkisjan o Nagorno-KarabahuAzerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je večeras da je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad još devet sela u Nagorno-Karabahu u okolini grada Džabrail.

Azerbejdžanska strana je ranije danas saopštila da je vojska zauzela 14 sela i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

Četvoro civila je poginulo, a 10 je večeras ranjeno u Stepanakertu, prestonici nepriznate Republike Nagorno-Karabahu, i Šuši kao posledica neprijateljske vatre, rekao je ombudsman Artak Beglarjan.

Prema njegovim rečima to možda nije konačan broj.

Ombudsman Artak Beglarjan izjavio je da je u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah za sedam dana borbenih dejstava poginulo 18 civila dok je više od 90 ranjeno, njih 70 teže.

Prema njegovim rečima, azerbejdžanska strana protiv Karabaha koristi teško naoružanje, između ostalog sistem „Smerč“ i LORA, kasetne, avionske bombe i rakete koje međunarodno zakonodavstvo zabranjuje.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je pre tačno nedelju dana. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Grafika VN

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.


21:12 Baku: Raketiran grad Mingečevir gde se nalazi hidroelektrana; Jerevan: Laž

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Gadžijev je izjavio da su jermenske oružane snage raketirale industrijski grad Mingečevir, gde se nalazi hidroelektrana.

„U Mingečeviru se nalazi vodotoranj i hidroelektrana“, naveo je on.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ima ranjenih.

Mingečevir je četvrti po veličini grad u Azerbejdžanu.

Jermensko Ministarstvo odbrane je demantovalo tu vest.

„Još jedna laž“, navode u Ministarstvu.

20:58 Pašinjan veruje u rusku vojnu pomoć

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je uveren da će Rusija, u slučaju da to bude potrebno, pružiti pomoć Jerevanu u cilju osiguravanja bezbednosti zemlje, tako što će angažovati svoje oružane snage.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

20:43 Jermenija: Alijevu se ne prenose prave informacije

19:42 Baku objavio video ratnih trofeja

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je video na kojem se vidi zaplenjena jermenska vojna tehnika.

19:36 Jerevan: Uništeno 13 azerbejdžanskih oklopnih vozila, tri aviona...

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom dana uništeno 13 azerbejdžanskih oklopnih vozila, tri aviona i jedna bespilotna letelica.

Kako je rekao predstavnik Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan, u protekla 24 sata ubijeno je 400 azerbejdžanskih vojnika, dok je 700 ranjenih. 

19:18 Lukašenko i Sarkisjan o Nagorno-Karabahu: Nije bilo isporuke oružja


18:44 Alijev: Pod azerbejdžanskom kontrolom još devet sela

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je večeras da je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad još devet sela u Nagorno-Karabahu u okolini grada Džabrail.

Azerbejdžanska strana je ranije danas saopštila da je vojska zauzela 14 sela i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.


18:39 U Stepanakertu i Šuši poginulo četvoro civila

Četvoro civila je poginulo, a 10 je večeras ranjeno u Stepanakertu, prestonici nepriznate Republike Nagorno-Karabahu, i Šuši kao posledica neprijateljske vatre, rekao je ombudsman Artak Beglarjan.

Prema njegovim rečima to možda nije konačan broj.

18:09 Ombudsman: Od početka sukoba u Karabahu poginulo 18 civila

Ombudsman Artak Beglarjan izjavio je da je u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah za sedam dana borbenih dejstava poginulo 18 civila dok je više od 90 ranjeno, njih 70 teže.

Prema njegovim rečima, azerbejdžanska strana protiv Karabaha koristi teško naoružanje, između ostalog sistem „Smerč“ i LORA, kasetne, avionske bombe i rakete koje međunarodno zakonodavstvo zabranjuje.


17:51 Lavrov s jermenskim ministrom o situaciji u Nagorno-Karabahu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmotrio je u telefonskom razgovoru s jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom situaciju u Nagorno-Karabahu pri čemu je istaknuta neophodnost što hitnijeg prekida vatre.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!


17:25 Baku: Postoje uslovi za prekid vatre i dijalog sa Jermenijom

16:58 Karabah: Civili u Stepanakertu i Šuši žrtve azerbejdžanske vatre

Ministarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da usled azerbejdžanske paljbe na civile ima poginulih u Stepanakertu i Šuši.

„U Stepanakertu i Šuši ima poginulih među civilima nakon pucnjave azerbejdžanskih oružanih snaga“, saopštio je MIP na svom Telegram-kanalu.

 

17:00 Jermenija objavila video azerbejdžanskog bekstva iz Matagisa

16:26 Tbilisi: Preko naše teritorije se ne prebacuje oružje u Azerbejdžan

Zamenik gruzijskog ministra spoljnih poslova Laša Darsalija rekao je da nije tačna informacija koja se pojavila na društvenim mrežama kako se navodno preko gruzijske teritorije prebacuje oružje u Azerbejdžan.

„Što se tiče transporta tereta, Služba državne bezbednosti je već dala saopštila da Gruzija obustavlja izdavanje dozvola za prevoz vojnog tereta ka obema zemljama (Azerbejdžanu i Jermeniji). To se ne odnosi na transport civilne robe“, rekao je on.

Naveo je da se na društvenim mrežama pojavljuju razne dezinformacije i lažne vesti i apelovao na sve, uključujući jermensku snagu, da ne podležu tome.


15:39 Novo raketiranje Stepanakerta

Zamenik premijera Jermenije Tigran Avinjan izjavio je da je Stepanakert ponovo izložen raketiranju.

„Stepanakert je ponovo meta raketiranja“, napisao je on na Fejsbuku.

U gradu su odjeknule dve eksplozije, a odmah zatim je uključena sirena za vazdušnu opasnost.

Ranije danas već je bilo izveštaja o raketnim napadima. Stanovništvo je odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu.


15:06 Ruski novinari pod paljbom u Karabahu, jedan lakše povređen

14:56 Alijev: Oslobodili smo Džabrail 

Predsednik Azerbejdžana Ilam Alijev izjavio je da je vojska njegove zemlje oslobodila grad Džabrail koji se nalazi u Nagorno-Karabahu.

Kako je rekao, oružane snage te zemlje preuzele su kontrolu i nad nekoliko sela Džabrailske oblasti oko Nagorno-Karabaha.

„Azerbejdžanska vojska danas je oslobodila od okupacije grad Džabrail i nekoliko sela regiona“, napisao je Alijev na svojoj stranici na Tviteru.

14:52 Vojna komanda Azerbejdžana obratila se jermenskoj javnosti

Vojna komanda Azerbejdžana obratila se jermenskoj javnosti sa molbom da se drže dalje od zone borbenih dejstava na liniji razgraničenja.

Kako navodi vojska, ciljevi oružanih snaga Azerbejdžana nisu građani, civilni objekti i infrastruktura, već položaji jermenskih snaga i vojna infrstruktura.

Iz Ministastva odbrane Azerbejdžana takođe navode i da će biti formirani uslovi kako bi građani bili bezbedno evakuisani iz tih regiona, u skladu sa principima Ženevske konvencije s poštovanjem ljudskih prava.

14:23 Oštećeno je 49 civilnih objekata i 248 stambene zgrade

Zvanični Baku saopštio je da je od izbijanja konflikta do danas na liniji razgraničenja usled vojne aktivnosti jermenske strane ubijeno 24 civila, a ukupno je 111 povređeno.
Pored toga, oštećeno je 49 civilnih objekata, kao i 248 stambene zgrade.

13:50 - Ministarstvo inostranih poslova Turske osudilo akciju Nagorno-Karabaha

Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da je granatiranje azerbejdžanskog grada Gjandža od strane vojske Nagorno-Karabaha direktno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

- Osuđujemo napad Jermenije na grad Gjandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu. Jermenija krši sve moguće principe humanitarnog prava, a pre svega Ženevsku konvenciju i sprovodi napade na civilne objekte van teritorije koja se smatra zona konflikta - navodi se.

U saopštenju zvanične Ankare navodi se da to samo govori o „očajanju“ u kom se nalazi zvanični Jerevan.

14:25 - Azeri izneli podatke o civilnim žrtvama

Zvanični Baku saopštio je da je od izbijanja konflikta do danas na liniji razgraničenja usled vojne aktivnosti jermenske strane navodno ubijeno 24 civila, a ukupno je 111 povređeno.

Pored toga, oštećeno je 49 civilnih objekata, kao i 248 stambene zgrade.

13:46 - Snimak granatiranja grada Genča

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske vojne snage granatirale grad Gendža, prenose svetski mediji.

Više o napadu snaga Nagorno-Karabaha čitajte u VESTI OVDE.

12:20 - Portparol predsednika Karabaha negirao tvrdnje pomoćnika predsednika Azerbejdžana

12:02 - Azeri tvrde da je ranjen predsednik Karabaha

Pomoćnik predsednika Azerbejdžana tvrdi da je lider nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutunijan teško ranjen.

Za sada nisu objavljeni nikakvi detalji, ali ove tvrdnje su prihvaćene sa rezervom među nezavisnim posmatračima.

12:00 - Jermeni oborili tri aviona

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da su snage Karabaha oborile tri aviona azerbejdžanskog vazduhoplovstva.

- Otprilike u 12 časova (10 po srednjovevropskom vremenu) jedinice Armije odbrane Karabaha oborile su na južnom pravcu linije razdvajanja tri aviona i uništile dva neprijateljska tenka - napisala je ona na Fejsbuku.

11:35 - Azeri nastavljaju napade dronovima po položajima Jermena

Azerbejdžanska vojska preduzima sve moguće mere kako bi onesposobila oružane snage Jermenije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana i objavilo video snimke uništavanja jermenske vojne tehnike.

Kako se navodi, nakon što je jermenska vojska oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu izvela gađanja po položajima Azerbejdžana, usledio je kontranapad duž cele linije fronta.

11:05 - Novo granatiranje Stepanakerta

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da je Azerbejdžan ponovo otvorio vatru po glavnom gradu nepriznate republike Nagorno-Karabah, te da u napadima ima i povređenih civila.

- Pokrenuto je novo granatiranje Stepanakerta, uništeni su objekti, a ima i ranjenih civila - napisao je on na svom Fejsbuk nalogu.

Inače, Azerbejdžan je od rane zore počeo da granatira Stepanakert, a kako su ranije izvestili lokalni mediji, u centru grada mogle su da se čuju serije eksplozija.

10:32 - Objavljen još jedan snimak granatirane prestonice

Vojska Nagorno-Karabaha objavila je još jedan snimak gađanja Stepanakerta tokom kojeg su, kako se navodi, pogođeni civilni objekti.

Prema ocenama vojske, reč je o gađanju civilnih struktura što nije u skladu sa međunarodnim humanitarnom pravom.

Istovremeno, vojska Karabaha saopštila je da je odgovorila na ovaj napad Azerbejdžana i da se trenutno vrše artiljerijska gađanja položaja azerbejdžanske vojske.

10:23 - Pogođena zgrada "Karabahtelekoma" u Stepanakertu

Zgrada „Karabahtelekoma“ oštećena je tokom granatiranja Stepanakerta, javlja RIA Novosti.

Na zgradi su razbijeni prozori, a u blizini su krateri od granata i fragmenti projektila, kao i zapaljeni automobili.

Vojnici na terenu tvrde da je zgrada gađana izraelskim balističkim raketama LORA. Jedan zaposleni "Karabahtelekoma" je lakše povređen.

09:30 - Profesor Boris Šmeljov za "Novosti"

Rukovodstva Azerbejdžana i Jermenije su psihološki pripremila svoje stanovništvo za odlučan boj. Ovaj rat bi mogao da potraje dugo!

Ovu sumornu prognozu iznosi dr Boris Aleksandrovič Šmeljov, ugledni moskovski profesor Diplomatske akademije i, u ekskluzivnom intervjuu "Novostima", kaže da nije optimista po pitanju skorog prestanka ratnih dejstava na Kavkazu:

- Prestanak rata uz neostvareni cilj bio bi jak udarac ugledu predsednika Azerbejdžana Alijeva i njegovih generala. Azerbejdžanska armija je za nastavak rata. Jermenima bi više odgovaralo da sukobi sada prestanu, jer zahvaljujući Turskoj, azerbejdžanska armija ima veoma veliku prednost u vazduhu.

Ceo intervju pročitajte klikom OVDE

09:09 - Jermeni raketirali azerbejdžanski grad, uništen aerodrom

Vlasti nepriznate Republike Nagorno-Karabah izjavile su da je vojska pogodila ciljeve u azerbejdžanskim gradovima i uništila vojni aerodrom.

- Vojni aerodrom u Ganči je uništen - saopštio je Vagram Pogosijan, pres-sekretar predsednika Karabaha.

Pozvao je stanovnike azerbejdžanskih gradova da ih napuste, napominjući da su vojni objekti u tim gradovima postali meta nakon što je azerbejdžanska vojska gađala Stepanakert.

08:19 - Predsednik Karabaha: Naša pobeda je neminovna

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutunijan rekao je da se vratio sa linije fronta, gde je bio od subote ujutro.

- Upravo sam se vratio sa prve linije fronta. Bio sam u raznim oblastima, a svuda sam video nadahnuće, podvig, junaštvo. Naša pobeda je neizbežna - rekao je Arutunijan.

Zahvalio se vojsci Karabaha i komandnom osoblju na ispunjavanju zadataka koji su im dodeljeni.

07:55 - Jake eksplozije odjekuju Stepanakertom

Centrom Stepanakerta odjekuju jake eksplozije, javlja dopisnik RIA Novosti.

I dalje nije poznato koje mete su gađane, a kako navode korisnici društvenih mreža Azeri su u napadima na prestonicu Karabaha koristili dronove i balističke rakete LORA.

07:50 - Ovako izgledaju posledice artiljerijskog napada Azerbejdžana

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo snimak u kom se vide posledice artiljerijskog granatiranja Azerbejdžana po prestonici Nagorno-Karbaha.

Iz jermenskog vojnog resora, međutim, nije precizirano o kom objektu je reč, iako je navedeno da je pogođeno nekoliko stambenih objekata u Stepankaretu.

07:41 - Vojska Nagorno-Karabaha: Azeri se spremaju da pređu u ofanzivu

Vojska Karabaha saopštila je da je tokom noći situacija na liniji fronta bila stabilna, ali napeta. U saopštenju se ističe da akcije oružanih snaga Azerbejdžana ukazuju na pripremu nove ofanzive.

- Tokom noći je situacija na liniji fronta bila relativno stabilna. Napeto u južnom sektoru. Analiza neprijateljskih akcija pokazuje da se spremaju da pređu u ofanzivu - navodi se u saopštenju.

 

07:32 - Azerbejdžanci tvrde da su osvojili dva gradića

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je tokom noći nanet ozbiljan udarac vojsci Nagorno-Karabaha duž cele linije fronta, kao i da su osvojeni gradovi Sugovušan i Tališ.

Prema navodima azerbejdžanskog vojnog resora, uništena su četiri tenka 77. bataljona oružanih snaga Jermenije, a tri tenka su zaplenjena.

Iako nije precizirano koliko je pripadnika vojske Karabaha likvidirano, iz azerbejdžanskog Ministarstva tvrde da su gubici „mnogobrojni“.

07:25 - Vojska Nagorno-Karabaha objavila bilans šestog dana rata

Vojska Nagorno-Karabaha objavila je bilans o gubicima azerbejdžanske strane tokom jučerašnjeg dana u kome je navedeno da je likvidirano oko 450 vojnika i ranjeno 900 ljudi.

Pored toga, kako se navodi, uništene su tri jedinice raketnih sistema „Smerč“, 45 oklopnih jedinica koje su učestvovale u borbama i još 90 jedinica koje nisu.

Kada je reč o vazdušnim snagama Azerbejdžana, navodi vojska Karabaha, oborena su tri azerbejdžanska aviona, jedan helikopter i 10 bespilotnih letelica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!