NOVA GLAVOBOLJA ZA KIJEV: Retke oklopne "zveri" stigle na ukrajinsko ratište (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 04. 2024. u 19:13

T-80UE-1 je nesumnjivo jedan od vodećih borbenih tenkova ruske vojske danas u Ukrajini!

НОВА ГЛАВОБОЉА ЗА КИЈЕВ: Ретке оклопне звери стигле на украјинско ратиште (ВИДЕО)

Foto printskrin X@naalsio26

Novi tenkovi će sigurno izazvati glavobolju u Kijevu

NOVA SERIJA RETKIH TENKOVA U UKRAJINI

U drugim nedavnim vestima, ukrajinska publikacija koja se poziva na nedavno objavljeni video i ovaj X izveštava da je ruska vojska rasporedila nove serije glavnih borbenih tenkova T-80UE-1 u Ukrajinu kao deo 4. tenkovske divizije 1. tenkovske armije Kremlja.

T-80UE-1 viđeni u Ukrajini imaju zaštitu od dronova protiv kamikaza na svojim kupolama, a ova verzija ima i druge jedinstvene karakteristike.

Tačnije, verzija T-80UE-1 dolazi sa ažuriranim sistemom za upravljanje vatrom, infracrvenim nišanom tipa Plisa (slično onom koji se nalazi na tenku T-90) i topom 2A46M-4 sa poboljšanim mehanizmom za automatsko snabdevanje municijom koji podržava različite tipove projektila, uključujući perforirajući BOPS.

Iako je T-80UE-1 prilično redak, ovo nije prvi put da je viđen na ukrajinskom ratištu. U proleće 2022. prvi put je primećen u neprijateljstvima, međutim, tada je u Ukrajini delovao samo jedan bataljon T-80UE-1 (oko 31 jedinica).

Razlog zašto je T-80UE-1 redak tenk je činjenica da nikada nije masovno proizveden zbog visoke cene. Iako je T-90M generalno superioran tenk, T-80UE-1 je jedan od najmoćnijih u svojoj klasi.

Ruske snage su ga usvojile 2005. godine, ali nikada nije proizvedeno više od 100 jedinica. T-80UE-1 je u suštini bila nadograđena verzija verzije T-80BV koja se pojavila 2000-ih.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave