KINA OČEKUJE "ZELENO SVETLO" ZA EU Vang Ji: Amerikanci tek treba da ispune obećanja

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

07. 03. 2024. u 07:53

PROŠLE godine je obeležena 20. godišnjica uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU, a razmena i dijalozi između dve strane na svim nivoima ponovo su pokrenuti u potpunosti, rekao je danas šef kineske diplomatije Vang Ji.

КИНА ОЧЕКУЈЕ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА ЕУ Ванг Ји: Американци тек треба да испуне обећања

Foto: Shutterstock

Vang je na konferenciji za novinare na marginama zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 14. saziva, nacionalnog zakonodavnog tela Kine, istakao da postoji mnogo uspešnih primera u pogledu saradnje Pekinga i EU u izgradnji "Pojasa i puta", kao što su brza pruga Beograd-Budimpešta, luka Pirej u Grčkoj, Pelješki most u Hrvatskoj, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

On je dodao da između Kine i Evrope ne postoji suštinski sukob interesa, niti bilo kakva geostrateška kontradikcija i da zajednički interesi obe strane daleko nadmašuju njihove razlike i izrazio nadu da će odnosi Kine i EU imati "zeleno svetlo i nesmetan tok".

Vang je govorio i o odnosima Pekinga i Vašingtona i rekao da SAD nastavljaju da imaju pogrešnu percepciju Kine i tek treba da ispune svoja obećanja, uprkos određenom napretku od sastanka predsednika Džozefa Bajdena i Si Đinpinga prošlog novembra, prenosi Rojters.

On je poručio da se odnosi između dve zemlje mogu razvijati samo ako obe strane poštuju i priznaju svoje razlike.

- Moramo da istaknemo da Sjedinjene Države nastavljaju da imaju pogrešnu percepciju Kine i da nisu ispunile obećanja koja su dala - rekao je Vang.

 

BONUS VIDEO: POTOPLjENI PUTEVI, AUTOMOBILI POD VODOM -  Vanredna situacija na jugu Indije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Rusi gađali elektroenergetsku mrežu, nema struje u više gradova