RAT U IZRAELU: Jemenski Huti gađali američki kontejnerski brod, za koji tvrde da je povezan sa Izraelom (FOTO)

Novosti online

03. 01. 2024. u 07:34 >> 22:09

SUKOB Izraela i Hamasa ušao je u 89. dan. Izraelski ministar odbrane navodi da su borbe na jugu Gaze i dalje intenzivne, dodajući da je na severu ostalo još nekoliko hiljada boraca Hamasa. Zamenik lidera Hamasa i dva šefa brigada Kasam ubijeni su u izraleskom napadu dronom u Bejrutu.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Јеменски Хути гађали амерички контејнерски брод, за који тврде да је повезан са Израелом (ФОТО)

Foto: EPA

Stejt department: SAD zabinute zbog širenja sukoba nakon ubistva El Arurija

SAD su zabrinute zbog rizika od širenja konflikta u Gazi na druge frontove nakon ubistva Saleha el Arurija, jednog od vođa Hamasa, u napadu u Bejrutu, izjavio je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Izrael nije potvrdio niti demantovao da ta država stoji iza atentata koji se dogodio u utorak.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba, među kojima su El Aruri i dva lidera oružanog krila Hamasa, brigada El Kasam.

Saleh el Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.

(Reuters)

 

IDF: Talac ubijen tokom pokušaja spasavanja u decembru

Izraelske odbrambene snage obavestile su porodicu taoca Sahara Baruha da je on ubijen 8. decembra tokom neuspelog pokušaja spasavanja iz zatočeništva Hamasa u Pojasu Gaze.

 Izraelska vojska saopštila je da u ovoj fazi nije u mogućnosti da utvrdi tačan uzrok smrti Baruha, a nepoznato je da li je Barhuha ubio Hamas ili Izrael.

Hamas je ranije tvrdio da su Izraelske odbrambene snage ubile Baruha i objavio snimak njegovog tela.

Izraelska vojska je, nakon incidenta, saopštila da su dva njena vojnika teško ranjena u neuspelom pokušaju spasavanja talaca.

(Times of Israel)

 

UNRWA upozorava na širenje bolesti u Gazi

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) upozorava da je nakon gotovo 90 dana rata situacija u Gazi užasna.

"Ulice Rafe su prenatrpane, svedočimo alarmantnom širenju bolesti. Pretnja glađu pogoršana je ograničenim pristupom hrani. Za pružanje hitne pomoći i okončanje ovog prisilnog, kontinuiranog raseljavanja ključan je humanitarni prekid vatre", poručili su iz UNRWA-e.

(Al Jazeera)

 

Jemenski Huti: Gađali smo američki kontejnerski brod

Jemenski Huti su izvršili napad na CMA CGM Tage kontejnerski brod, koji je, kako tvrde, povezan sa Izraelom, rekao je danas vojni portparol Huta, Jahja Sarea.

On je dodao, da bilo koji američki napad, kako kaže, neće proći bez odgovora ili kazne, prenosi Rojters.

Jemenska militantna grupa Huti pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske ofanzive u Gazi.

Posledično, pre nešto manje od dve nedelje pokrenuta je operacija ''Prosperity Guardian'' koju predvode Sjedinjene Američke Države, a čiji je cilj da zaštiti brodove u Crvenom moru od napada Huta.

IDF: Nastavljaju se borbe u Kan Junisu, gađane lokacije Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su gađale više lokacije i operativce Hamasa u Južnoj Gazi, ključujući osmatračke i položaje za lansiranje projektila.

IDF navodi da je uočila operativca Hamasa koji je pokušavao da postavi eksploziv na izraelski tenk u Kan Junisu na jugu Gaze, gde se intenzivne borbe nastavljaju.

Libanska vlada apeluje na Hezbolah da se uzdrži od odmazde

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da njegova vlada razgovara sa Hezbolahom da bi tom pokretu "ukazala da ne treba da odgovara" na ubistvo Saleha el Arurija, visokog zvaničnika Hamasa u Bejrutu.

Habib je za rekao da libanska vlada, zapravo. predstavnicima Hezbolaha ne govori šta da rade, već da sa njima vodi dijalog.

"U naredna 24 sata biće jasno da li reaguju ili ne. Veoma smo zabrinuti. Libanci ne žele da budu uvučeni, čak ni Hezbolah, u regionalni rat", rekao je Habib.

Habib je pozvao Zapad da "izvrši pritisak na Izrael da prekine sve nasilje i akcije, ne samo u Libanu, u Bejrutu, već i u Gazi".

Iran: Izraelski napad i ubistvo al-Arurija je kukavička teroristička operacija

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan izjavio je da je jučerašnje ubistvo zamenika lidera Hamasa Saleha al-Arurija u Bejrutu bila "kukavička teroristička operacija koja dokazuje da cionistički režim nije postigao nijedan od svojih ciljeva nakon nedelja ratnih zločina, genocida i uništenje u Gazi i na Zapadnoj obali, uprkos direktnoj podršci Sjedinjenih Država".

"Zla aktivnost terorističke mašine ovog terorističkog režima u drugim zemljama je stvarna pretnja miru i bezbednosti i ozbiljan alarm za bezbednost zemalja u regionu", istakao je Amir-Abdolahjan, prenosi "Tajms of Izrael".

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban i opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", navodi se u objavi Hezbolaha na Telegramu.

Izrael vodi tajne pregovore sa Kongom o prihvatu izbeglica iz Pojasa Gaze

Izraelski zvaničnici su vodili tajne pregovore sa afričkom državom Kongo i nekoliko drugih zemalja o potencijalnom prihvatanju izbeglica iz Pojasa Gaze, preneli su danas izraelski mediji.

"Kongo je voljan da primi izbeglice, ali mi smo u pregovorima i sa drugima", potvrdio je viši zvaničnik bezbednosne službe Izraela novinaru Šalomu Jerušalmiju, prenosi "Tajms of Izrael".

Ministar obaveštajnih službi Gil Gamlijel juče je u Knesetu rekao da će se na kraju rata urušiti vlada Hamasa, da neće biti lokalnih vlasti, a civilno stanovništvo će u potpunosti zavisiti od humanitarne pomoći.

"Svet bi trebalo da podrži humanitarnu emigraciju, jer je to jedino rešenje koje vidim", rekao je ministar Gamlijel.

Zvanični Vašington je u utorak osudio izraelske ministre krajnje desnice Bezalela Smotriča i Itamara Ben Gvira zbog zalaganja za preseljenje Palestinaca iz Gaze.

"Ova retorika je zapaljiva i neodgovorna", ocenio je portparol stejt departmenta Metju Miler.

Blinken razgovarao sa Tajanijem: Hitno rešiti humanitarnu krizu u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanijem, saopštio je Stejt department.

"Blinken je istakao hitnost rešavanja humanitarne krize u Gazi i sprečavanja eskalacije sukoba", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su SAD i Italija posvećene zajedničkom radu na rešavanju globalnih izazova u 2024. godini u kojoj Italija preuzima predsedavanje nad G7.

Američke službe uverene da je Hamas koristio bolnicu Al Šifa kao komandni štab

Američke obaveštajne službe su uverene da je Hamas koristio najveću bolnicu u Gazi za smeštaj komandne infrastrukture i držanje nekolicine talaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik.

Američka procena predstavlja dodatnu podršku izraelskim tvrdnjama o bolničkom kompleksu Al Šifa, u koji su izraelske snage upale u novembru. Tu operaciji su osudile mnoge svetske humanitarne organizacije, ali i neki članovi stranke predsednika SAD Džozefa Bajdena, prenosi AP.

Objavljene informacije, ipak, ne podržavaju u potpunosti neke od najznačajnijih navoda Izraela, kao što je tvrdnja da je bolnica služila kao glavni čvor aktivnosti Hamasa i palestinskog Islamskog džihada.

"Američka obaveštajna zajednica je uverena u svoju procenu o ovoj temi i nezavisno je potvrdila informacije o tome kako Hamas i palestinski Islamski džihad koriste bolnički kompleks u različite svrhe u borbi protiv Izraela", navodi se u proceni.

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)