IRANSKI DRON KAMIKAZA "ARAŠ-2": Lutajuća municija ogromnog dometa

Novosti online

18. 09. 2023. u 21:22

VOJNA industrija Irana je u svetskom vrhu kada je u pitanju razvoj svih vrsta bespilotnih letelica, a u proteklih nekoliko godina zabeležen je drastičan skok ne samo u kvantitetu, već i u kvalitetu njenih proizvoda.

ИРАНСКИ ДРОН КАМИКАЗА АРАШ-2: Лутајућа муниција огромног домета

Kian-2 ili Arash-2 Foto MO Irana

Jedan od najsavremenijih besposadnih vazduhoplova iranske proizvodnje je dron kamikaza (lutajuća municija) "araš-2", primarno namenjen za uništavanje radara i neprijateljskih PVO položaja. Nastao je razvojem svog prethodnika "araš-1", odnosno dronova iz porodice "kian", konkretno modela "kian-2", zbog čega često dolazi do njihovog međusobnog poistovećivanja.

Uprkos identičnim dimenzijama i dizajnu, dva drona razlikuju se u domenu pogona i borbenih sposobnosti, budući da "araš-2" ima klipni motor, za razliku od "kiana" opremljenog turbomlaznim motorom. Pri lansiranju i početnoj fazi leta, "araš-2" koristi pomoćni raketni motor na čvrsto gorivo, kako bi postigao početnu brzinu i uključio glavni motor.

Prve informacije o ovom dronu kamikazi pojavile su se u januaru 2021. godine, kada je "araš-2" prvi put korišćen u vojnoj vežbi iranskigh snaga, u provinciji Semnan. Nakon toga, ova letelica više puta je primećena na domaćim prikazima i sajmovima naoružanja. Ubrzo je postalo poznato da će novi model imati veću razornu moć i domet od drona "šehid-136", kako bi bio u stanju da dejstvuje po ciljevima u izraelskim gradovima Tel Avivu i Haifi, kada se lansira sa teritorije Irana.

Takođe, tokom jeseni 2022. godine pojavile se i informacija da je Rusija dogovorila isporuku većeg broja letelica "araš" 1 i 2, ali do danas nije zabeležena njihova upotreba u zoni Specijalne vojne operacije.

Foto AP/Iranska vojska

DIMENZIJE I POGON

Prema dostupnim informacijama, dužina ove letelice je 4,5 metra, raspon krila oko četiri metra, dok se ukupna težina i dalje drži u tajnosti. U repnom delu drona smešten je klipni motor sa elisom i sistemom hlađenja, a pomoćni raketni motor na čvrsto gorivo nalazi se ispod trupa.

Zbog klipnog motora, maksimalna brzina kretanja je ograničena i procenjuje se da ona iznosi oko 200 km/h, ali sa druge strane ovakav pogon omogućava duže trajanje leta i veći domet.

Na gorepomenutoj vežbi u januaru 2021. godine, "araš-2" je izvršio dejstvo po cilju na razdaljini od 1.400 kilometara, a procenjuje se da dron može dostići dolet od čak 2.000 km. Ukoliko se ovaj podatak ispostavi kao tačan, „araš-2“ bi mogao postati model lutajuće municije sa najvećim dometom u svojoj klasi.

Bojeva glava je visoko-eksplozivna fragmentirajuća, težine nekoliko desetina kilograma, a pored onesposobljavnja sredstava PVO i radarskih položaja, može uništavati građevine, fortifikacije i živu silu neprijatelja na otvorenom ili u zaklonu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

AVIONIKA

Osnovna verzija drona opremljena je autopliotom, sistemima za satelitsku i inercijalnu navigaciju, koji omogućavaju letelici da dođe do označene mete na osnovu poznatih koordinata. Prilikom oslanjanja na isključivo aparate nezavisne od spoljašnjih signala, ometanje "araša" je gotovo nemoguće.

Kada su u pitanju opcije kao što su odabir optimalne putanje, korekcija leta nakon lansiranja i promena cilja usred leta, o njihovom prisustvu, tj. odsustvu i dalje nema dovoljno pouzdanih informacija.

Unapređene varijante "araša-2" opremljene su infracrvenim uređajima za samonavođenje, čime je omogućeno ostvarivanja punog potencijala lutajuće municije. Naime, zahvaljujući glavi za samonavođenje, letelica će biti u stanju ne samo da izvrši dejstvo po stacioniranom cilju sa poznatim koordinatama, već i da "lebdi" u određenoj oblasti, otkrije, ili sačeka da se meta pojavi i obruši se na nju.

Pored opisanog, prema pojedinim izvorima na dron kamikazu može biti ugrađen i uređaj za pasivno radarsko samonavođenje, odnosno prijemnik za otkrivanje radarskih talasa neprijateljskog cilja. Time bi se poboljšala efikasnost u domenu protivradarskog dejstva i suzbijanju protivničke PVO, za šta je "araš-2" primarno i konstruisan.

Zbog velikog dometa i napretka ostvarenog u segmentu navođenja, ovaj dron kamikaza se može smatrati nekom vrstom jednostavnijeg i jeftinijeg ekvivalenta krstarećih raketa, pogotovo imajući u vidu lakoću transporta upotrebom različitih kopnenih i pomorskih platformi.

 

NOVITET ZA RATNU MORNARICU

Lansiranje, odnosno poletanje obavlja se uz pomoć različitih vrsta lansera, pa tako kopnena vojska uglavnom koristi kutijaste lansirne kontejnere velikih dimenzija, montirane na šasije teretnih kamiona.

Jedno vozilo ove vrste ima kapacitet transporta više dronova, dok se za manje platforme poput kamioneta koristi jednostavnija varijanta lansera, u vidu stativa. Budući da se radi o "običnim" vozilima, otkrivanje i uništavanje "araša" pre poletanja je izuzetno težak zadatak, a visok nivo pokretljivosti nosača dodatno povećava šanse za preživljavanje.

Pored armije, opisane lansere za lutajuću municiju koristi i iranska ratna mornarica, što se moglo videti tokom leta protekle godine, prilikom demonstracije upotrebe različitih letelica ove klase, uključujući i "araša", sa desantnih i pomoćnih brodova. Stoga će "araš-2" moći da se koristi i za protibrodska dejstva, posebno ukoliko budu opremljeni gorepomenutim uređajima za pasivno radarsko samonavođenje, koji će omogućiti "zaključavanje" brodskih radarskih sistema kao ciljeva, usled male brzine plovidbe.

Iako su i neki prethodno konstruisani dronovi kamikaze iranske proizvodnje imali sposobnost udara po plovilima, premale dimenzije bojevih glava ograničavale su njihovu razornu moć u segmentu protivbrodske borbe. Zbog toga "araš-2" predstavlja veliki iskorak i za pomorske sposobnosti Oružanih snaga Irana, a ostaje da vidimo da li će doći do njegove eventualne upotrebe u SVO.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GRČKA NAUČNICA O OTVARANJU HRISTOVOG GROBA: Oko tog mesta vlada jaka energija - instrumenti su nam se isključili (VIDEO)