"SLAVA RUSIJI, BIĆE BESMRTNA": Putin i Kim se sastali na kosmodromu „Vostočni“, a ovo je poruka lidera Severne Koreje (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

13. 09. 2023. u 08:20

NA KOSMODROMU „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije počeo je sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

СЛАВА РУСИЈИ, БИЋЕ БЕСМРТНА: Путин и Ким се састали на космодрому „Восточни“, а ово је порука лидера Северне Кореје (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjig/AP photo

Razgovor se održava u sali za sastanke na prvom spratu inženjerske zgrade tehničkog kompleksa kosmičkog raketnog kompleksa „Sojuz 2“. U pregovorima učestvuju članovi delegacija dveju zemalja. Očekuje se da će sastanak trajati nekoliko sati.

- Poštovani predsedavajući, veoma mi je drago da Vas ponovo vidim i ugostim, ovog puta na kosmodromu "Vostočni" - rekao je Putin otvarajući sastanak.

- Ponosni smo kako se razvija kosmička industrija u Rusiji - istakao je Putin i dodao da sa severnokorejskim kolegom treba da razgovara o ekonomskoj saradnji i humanitarnim pitanjima, kao i o situaciji u regionu.

On je zahvalio Kim Džong Unu što je došao u Rusiju.

- Podsetiću da je upravo naša zemlja prva priznala suverenu državu Severnu Koreju - dodao je Putin.

Sa svoje strane, Kim Džong Un je zahvalio na pozivu u Rusiju.

- Poseta se dešava u veoma važnom trenutku - rekao je Kim i dodao da su za Pjongjang prioritet odnosi sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, Severna Koreja želi dalje da razvija odnose sa Rusijom.

- Severna Koreja će uvek biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma. Uveren sam da će susret podići naše odnose na novi nivo - istakao je Kim.

On je dodao da Pjongjang podržava specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i rekao da se Rusija podigla na svetu borbu za zaštitu svoje bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Pjongjang podržava sve odluke ruskog predsednika i ruske vlade.

Foto: Tanjig/AP photo

Na sastanku učestvuju zamenici premijera Rusije Marat Husnulin i Aleksej Overčuk, ministar industrije Rusije Denis Manturov, kao i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Šojgu i ministar saobraćaja Vitalij Saveljev.

Putin je prethodno dočekao severnokorejskog lidera na glavnom ulazu u zgradu za montažu i testiranje lansirnih raketa kosmodroma. Šefovi država nakon toga su obišli kosmodrom „Vostočni“.

Nakon dolaska Kim Džong Un zahvalio je Putinu na pozivu da poseti Rusiju.

- Veoma mi je drago što vas vidim. Tim pre što su bili događaji kao što je 75 godina osnivanja Republike (Severne Koreje), 70. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu, 75 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa - rekao je Putin.

Ruski lider pozvao je severnokorejskog kolegu da sa njim obiđe kosmodrom.

Foto: Tanjig/AP photo

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Moskva pomoći Pjongjangu u izgradnji svemirskih satelita, Putin je odgovorio da su on i lider Severne Koreje zbog toga došli na kosmodrom.

- Zato smo došli ovde. Lider Severne Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehniku. Oni pokušavaju da se kosmički razvijaju - rekao je Putin novinarima, napominjući da će severnokorejskoj delegaciji biti pokazani novi objekti.

Foto: Tanjig/AP photo

Na pitanje da li će se na pregovorima razgovarati o vojnotehničkoj saradnji, Putin je odgovorio da će se razgovarati o svim temama.

- Ima vremena - dodao je ruski lider.

On je podsetio da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno posetio Severnu Koreju i da je tamo bio dobro primljen.

Dvojica lidera obišla su izgradnju lansirne rampe raketnog kompleksa „Angara“. Radovi na izgradnji lansirnog kompleksa počeli su 31. maja 2019. godine, a trenutno se njegova izgradnja privodi kraju.

Takođe su posetili lansirnu rampu namenjenu lansiranju raketa porodice „Sojuz 2“.

Kim se tokom obilaska kosmodroma potpisao u knjizi počasnih gostiju.

"Slava Rusiji, koja je dala prve istraživače kosmosa. Biće besmrtna“, napisao je Kim Džong Un.

(Sputnjik)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu