POTVRĐENO - NEMAČKI LEOPARDI DOLAZE SA SOVJETSKIM OKLOPOM: Tenkovi u Ukrajini dobiće integrisan ERA oklop, ali ih ni to neće sačuvati

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

07. 04. 2023. u 16:30

KAO što je više puta rečeno: tenkovi leopard za Ukrajinu su dobra vest, posebno u pozadini predstojeće ukrajinske ofanzive.

ПОТВРЂЕНО - НЕМАЧКИ ЛЕОПАРДИ ДОЛАЗЕ СА СОВЈЕТСКИМ ОКЛОПОМ: Тенкови у Украјини добиће интегрисан ЕРА оклоп, али их ни то неће сачувати

Foto Tanjug/AP


Ali u nekoliko navrata smo objavljivali izveštaje u kojima smo upoređivali nemačke i ruske tenkove. Čak je u izveštaju koji je dao bulgarianmilitary.com izneto mišljenje da tenkovi leopard nemaju instaliranu dinamičku zaštitu poznatu kao eksplozivni reaktivni oklop [ERA]. Prema mišljenjima u ruskim medijima, ERA je prednost za ruske tenkove u odnosu na bilo koji zapadni tenk.

Ostaje da se vidi da li je ERA prednost. Ali već postoje dokazi da se izveštaji potvrđuju o borbenim sposobnostima tenkova na frontu u Ukrajini. Pojavila se fotografija ukrajinskog tenka leopard 2A4 sa postavljenim eksplozivnim reaktivnim oklopom Kontakt-1. Ovaj dinamični oklop iz sovjetske ere razvijen je negde sredinom 1980-ih.

U jednom od izveštaja bulgarianmilitary.com rečeno je da će jedna od prednosti ruskog T-90M protiv ukrajinskih leoparda biti upravo prisustvo ERA na trupu T-90. Zašto se tako misli? Ovi nemački leopardi nisu stvoreni za uslove rata koji se trenutno vodi u Ukrajini. Nastali su u eri Hladnog rata na osnovu lekcija naučenih iz Drugog svetskog rata. Tada inženjeri nisu zamišljali da će se tenkovi suočiti sa IED-ovima, ATGM-ovima i samoubilačkim dronovima.

Foto Tanjug/AP


DUBLjA ANALIZA

Moramo da uđemo mnogo dublje u analizu, a pre nego što objasnimo šta je Kontakt-1, moramo da razumemo šta je tačno dobila Ukrajina. Kijev je dobio tenkove proizvedene između 1985. i 1992. Prema nekim izveštajima, isporučeni tenkovi leopard su nekoliko puta menjali vlasnika pre nego što su završili u Ukrajini. tj. bili preprodati.

Leopard 2A4 je najčešći nemački tenk. Bio je veoma dobro dizajniran za svoje vreme – automatski digitalni sistem za upravljanje vatrom, rukovanje različitom municijom i znatno poboljšana kupola. Ali oklop tenka je doveden u pitanje zbog, kao što je ranije rečeno, trenutne bitke u Ukrajini.

Mrežom kruži izveštaj, za koji se kaže da je deklasifikovan britanski izveštaj Ministarstva odbrane Kraljevine, posebno u vezi sa tenkovima leopard. Kupola, prema izveštaju, pruža zaštitu ekvivalentnu 350 mm čelika od podkalibarskih metaka. Za suprotstavljanje HEAT projektilima, ekvivalent leopardu je 700 mm. Ruski stručnjaci tvrde da to nije dovoljno u oba slučaja.

 

ŠTA KAŽU NERUSKI STRUČNjACI?

Gospodin J.S. Sodhi je vojni analitičar i rezervni potpukovnik. Međutim, njegova procena se približava onoj njegovih ruskih kolega. On obraća veliku pažnju na kupolu tenka, identifikujući je kao najslabiju tačku tenka. Upravo iz tog razloga, kaže Sodhi, leopardi imaju veoma dobru vatrenu moć. Kako u prirodi, tako i među ljudima, postoji ravnoteža u inženjerstvu – bolja vatrena moć znači manju zaštitu u ovoj oblasti.

Podsetimo, Turska je pretrpela ozbiljan gubitak u Siriji nakon što su njihovi leopard 2A4 uništeni u jednom napadu. Zatim je uništeno deset turskih leoparda.

Oklopni blok nemačkih leoparda je napravljen od dve komponente – zglobnog okvira od lake legure debljine 240 mm i listova valjanog homogenog oklopa debljine 80 mm. Ovo je problem prema ekspertu.

Foto: Profimedia/Ilustracija


KONTAKT-1 ERA

Dakle, došlo je vreme da se kaže nekoliko reči o oklopu koji su Ukrajinci [Poljaci] integrisali u nemačke leoparde planirane za isporuku ili već isporučene Ukrajini.

Dinamički oklop se sastoji od blokova. Svaki blok se sastoji od dva eksplozivna elementa 4S20. Ovo je zapravo plastični eksploziv postavljen između dve čelične ploče.

Cela ideja zavisi od protivdejstva na bojnom polju. Pretpostavlja se da se eksploziv protivtenkovske rakete detonira pri udaru o oklop. Međutim, ako tenk ima ERA, detonacija je eksplozivno-eksplozivna [zbog eksploziva u blokovima]. Na ovaj način se manifestuje kumulativni mlaz.

Tokom sudara, blokovi Kontrakt-1 se kreću u pravcu koji preseca putanju kumulativnog mlaza. Proizveden je mlaz energije. Raštrkana energija rezultira drastičnim smanjenjem sposobnosti kumulativne municije da probije oklop za 50–80%.

FOTO: AP/Tanjug


DA LI JE TO DOVOLjNO?

Ruski stručnjaci kažu da Kontakt-1 neće pomoći ukrajinskim leopardima. Razlog je što je ovo je prva verzija dinamičke zaštite, a trenutno poslednja je Kontakt-5. Ni Ukrajina ni Poljska nemaju tehnologiju Kontakt-5, koja pruža veću zaštitu i smanjuje kumulativne mogućnosti municije na oko 80 odsto.

U stvarnosti, svi stariji ruski tenkovi kao što su T-55AMV, T-62MV, T-64BV, T-72B, T-80UD i T-80U opremljeni su Kontakt-1. Za razliku od Ukrajine, u Rusiji se trenutno vrši modernizacija tenkova, uglavnom T-80 i T-90, uz dinamičku zaštitu Relikta pete generacije. Za ovaj oklop se kaže da je dvostruko efikasniji od Kontakt-5.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju