POGLEDAJTE - PADOBRANCI U UKRAJINI DOBILI MOĆNO ORUĐE: Solncepek dodeljen ruskim elitnim trupama (VIDEO)

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

04. 04. 2023. u 16:16

RUSIJA je zvanično objavila da je raspoređivanje legendarnog "bacača plamena" na liniju fronta u Ukrajini.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ПАДОБРАНЦИ У УКРАЈИНИ ДОБИЛИ МОЋНО ОРУЂЕ: Солнцепек додељен руским елитним трупама (ВИДЕО)

Foto printskirn telegram vysokygovorit

 Reč je o sistemu teškog bacača plamena TOS-1A Solncepek (Solntsepek). Ministarstvo odbrane objavilo je tu vest 3. marta, rekavši da je sistem već u upotrebi kod vazdušno-desantnih trupa stacioniranih u Ukrajini.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, sistem će se koristiti na bojnom polju, prema izveštajima otvorenog koda, TOS-1A je već u upotrebi. Bilo je to pojavljivanje snimka na mreži 2. marta koji tvrdi da ruske trupe već ispaljuju TOS-1A. Video prikazuje razornu moć sistema, tvrdeći da su ukrajinski položaji već napadnuti od njega.

Ruske trupe u Saratovskoj oblasti prve su dobile sistem bacača plamena. Kremlj kaže da su tamo stacionirane trupe ABHO.

Postoje razne tvrdnje o snazi i udarnoj snazi oružja. Neki izvori, koji se ne mogu podržati kao verodostojni, tvrde da prilikom udara o tlo projektil sistema podiže temperaturu do 3.000 stepeni Celzijusa.


TOS-1A SISTEM DVOSTRUKE NAMENE

Ruski pukovnik Aleksej Gončarov kaže ruskim medijima da TOS-1A ima dvostruku namenu. Prvo, udara „strašno“, a drugo, izaziva paniku kod neprijatelja. Prema rečima ruskog oficira, TOS-1A je jedno od ruskih oružja koje može biti razlog da ruska vojska „žanje“ uspehe na bojnom polju i vodi Kremlj do pobede.

Ruski mediji tvrde da je sistem bacača plamena već zabeležio ključne pobede. Na primer, prema RIA Novostima, TOS-1A je već uništio utvrđene položaje ukrajinske vojske. Prema nekim izveštajima, ukrajinski položaji kod Kremene u Lugansku Narodnom su već spaljeni. Vojni analitičar za RIA Novosti kaže da ni vojnik u rovovima ne može da se zaštiti od snage sistema, koji ispaljuje termobarične projektile.

Koristeći termobarične rakete kalibra 220 mm, ruske oružane snage su napale položaj ukrajinskih trupa i pritom desetkovale njihovo osoblje. Uopšteno govoreći, termobarično oružje, ili vakuum bombe, su vrsta dvostepene municije koja stvara ogromne eksplozije.

Ovi izveštaji su bili propraćeni video snimkom koji pokazuje da ruski TOS-1A Solntcepek („Sunčanica“) pravi kupole od udarnih talasa nakon udara u kraterskim šumama Kremene.

Koliko TOS-1A ima na inventaru ruske vojske ostaje nepoznata količina. Međutim, ispostavilo se da je 2017. Kremlj naručio 20 jedinica koje je trebalo da budu poslate na inventar ruskih trupa za ABHO.


O TOS-1A

Inače, TOS-1A je najnovija verzija sistema bacača plamena TOS-1. Razvijen je 2001. TOS-1 se već koristi u Ukrajini od početka rata. BulgarianMilitary.com je više puta izveštavao o uništenim ukrajinskim položajima i uništenim sistemima TOS-1 od strane snaga ukrajinske vojske.

TOS-1A upravlja tročlana posada. TOS-1A je samohodni sistem „bacača plamena“ koji koristi šasiju tenkova T-72. U sistem se ubacuju 24 rakete kalibra 220 mm, dok se 48 nosi u vozilu za punjenje TZM-T.

Maksimalni domet TOS-1A je do 6.000 metara, a minimalni do 400 metara. Zanimljivost sistema je mogućnost lansiranja nekoliko raketa u sekundi. Rakete sistema su nevođene, ali dodatni motor u njihovom dizajnu omogućava povećan domet. Sistem može da pređe razdaljinu do 500 km, a maksimalna brzina koju razvija je 60 km/h.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!