UBICE UKRAJINSKE SAMOHODNE ARTILJERIJE: Modernizovani "lanseti" postali još opasniji

Novosti online

04. 04. 2023. u 00:29

OPERATORI modernizovanih verzija drona "lanset 3" se sve manje ustežu od napada na ukrajinsku težu oklopnu tehniku.

УБИЦЕ УКРАЈИНСКЕ САМОХОДНЕ АРТИЉЕРИЈЕ: Модернизовани лансети постали још опаснији

Foto Tanjug/AP

U prvim fazama upotrebe ove municije, videlo se da ona nema dovoljnu snagu da uništi oklopna borbena sredstva srednje ili teže kategorije.

Međutim, u poslednje vreme se sve češće mogu videti napadi na najzahtevnije ciljeve poput samohodnih haubica i osnovnih borbenih tenkova koji se nalaze u redovima ukrajinske vojske, u kojim sredstva objektivne kontrole beleže sve veći procenat uspešno završenih misija, u kojim je pogođeni cilj ili teško oštećen (izbačen iz upotrebe) ili potpuno uništen.

Pored znatno efikasnije bojeve glave, ruski konstruktori rade i na letno-tehničkim karakteristikama samog drona. Postoje ozbiljne indicije da je poslednjim modifikacijama drona kamikaze "lanset" povećan njegov efektivni domet i brzina leta. Poboljšanja su, po svoj prilici, učinjena i na optoelektronskom kompleksu dodavanjem kvalitetnijih kamera, kao i komunikacionom bloku opreme, antene koja obezbeđuje prenos čistije i stabilnije slike, koja se u realnom vremenu reprodukuje na kontrolno-upravljačkom displeju operatora.

Sve spektakularniji video materijali napada dronova kamikaza "lanset", koji se u poslednje pojavljuju na ruskim telegram kanalima, ukazuju na značajno povećanje razorne moći njihovih bojevih glava, čime se procenat uspešnosti povećava.

Posebno su se na meti našle samohodne haubice poljske proizvodnje "krab", koje nakon dejstva, zahvaljujući svojoj mobilnosti, veoma brzo menjaju poziciju. One se ne lociraju samo u momentu neposredno nakon dejstva, nego i kada se izvlače u dubinu fronta, gde se vrši pretovar municije. Ovo ukazuje na povećanje dometa ruskih „lanceta“ uprkos integraciji teže bojeve glave.

Dakle, najnovijim modifikacijama je ostvarena sposobnost izmene dosadašnje taktike, pa se neprijatelj sada može napasti iz potpuno neočekivanih pravaca, i u zonama koje su klasifikovane kao bezbedne od udara lutajućom municijom.

Osnovni cilj iznuriti neprijatelja

Ukrajinska vojska će u perspektivi imati sve više problema da obezbedi svoju taktičku dubinu. Jednostavno, oni svakodnevno gledaju kako gore njihova proritetna sredstva, poput samohodnh haubica "krab", ali i vučnih haubica M777. Polako na red dolaze i tenkovi.

Da bi se suprotstavila pretnji desetkovanja svojih artiljerijskih kapaciteta ukrajinska vojska mora da angažuje dodatne snage i sredstva za zaštitu od dronova kamikaza, i raširi zonu u kojoj moraju da se poštuju bezbednosni normativi za posade oklopnih borbenih sredstava (psihološko opterećenje). Ovo će povući i dodatno angažovanje sastava materijalno-tehničkog obezbeđenja koja su ionako na granici operativne upotrebljivosti, u cilju snabdevanja jedinica na frontu. U celini gledano, ukrajinska vojska se primorava da vuče iznuđene poteze uprkos tome što se u medijima pod kontrolom Kijeva gromoglasno najavljuje početak sudbonosne ofanzive.

rt.rs

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)