PREMIJERKA ESTONIJE OPTUŽILA PUTINA: "Aneksirana teritorija veličine 40 odsto Nemačke"

Novosti onlajn

30. 09. 2022. u 17:46

ESTONSKA premijerka Kaja Kalas oglasila se neposredno po potpisivanju aneksije četiri ukrajinske regije u sastav Rusije.

ПРЕМИЈЕРКА ЕСТОНИЈЕ ОПТУЖИЛА ПУТИНА: Анексирана територија величине 40 одсто Немачке

Foto: Profimedia

Kalas je optužila Vladimira Putina za krađu, zbog aneksije ukrajinskih teritorija i pozvala EU da pojača sankcije, uključujući ograničenje cene gasa. Ona je uporedila veličinu teritorije koju je Rusija otela Ukrajini sa zemljama u Evropi.

- Pogledajmo veličinu ilegalne aneksije Rusije. Rusija će objaviti da je oko 20 odsto teritorije Ukrajine pripojeno Rusiji. Veličine je 108.800 kilometara kvadratnih. Ovo je uporedivo sa Austrijom i Belgijom zajedno. Ili Danska, Belgija i Holandija zajedno. Ili 30 odsto Nemačke. Ili veličine Republike Koreje. Ako tome dodate Krim, teritorija je uporediva sa tri Belgije i Holandije zajedno. I oko 40 odsto Nemačke - ukazala je ona i saopštenju.

Premijerka je navela da je to krađa. "I nazovimo stvari pravim imenima. Rusija pokušava da prepravi mapu Evrope. To je otimanje zemlje. To je krađa. Putin se nada da će ovim korakom dodati legitimitet svojoj invaziji. Međunarodna zajednica to nikada neće priznati", rekla je ona.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je u petak je zvanično proglasio aneksiju četiri ukrajinska regiona. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, takođe u petak, navela da je pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji ilegalno i dodala da će okupirane teritorije ostati deo Ukrajine. "Nezakonita aneksija koju je proglasio Putin neće promeniti ništa", napisala je ona na Tviteru.

BONUS VIDEO:

DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024