UKRAJINA PODNOSI ZAHTEV ZA ULAZAK U NATO: Zelenski otkrio nove namere Kijeva

Novosti online

30. 09. 2022. u 16:26

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će Ukrajina zvanično podneti zahtev za ulazak u NATO.

УКРАЈИНА ПОДНОСИ ЗАХТЕВ ЗА УЛАЗАК У НАТО: Зеленски открио нове намере Кијева

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

- Mi smo defakto već dokazali kompatibilnost sa standardima koje nalaže Alijansa. Oni su se pokazali kao stvarni za Ukrajinu, stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije. Verujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. Ovo je Alijansa - kaže on.

On je zatim dodao da će Ukrajina danas aplicirati da zaista bude deo Alijanse.

- Taj proces je u skladu sa našim vrednostima i zaštiti cele naše zajednice. Preduzimamo odlučujući korak potpisivanjem zahteva za pristupanje NATO - poručio je Zelenski na Telegramu.

Podsećamo, u Kremlju je održana ceremonija potpisivanja ukaza o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Putin je rekao da je narod doneo odluku i da je siguran da će Duma podržati ulazak novih subjekata u sastav Ruske Federacije.

- To je volja miliona ljudi. To je njihovo pravo, pravo na samoopredeljenje i pravo koje je zasnovano na istorijskom jedinstvu - rekao je on.

Referendumi u četiri regiona

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Putin je prošle sedmice rekao da će podržati odluku žitelja Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ukrajina i zapadne zemlje ne priznaju rezultate referenduma.

BONUS VIDEO: Pušilin za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

IVANIŠEVIĆ KONAČNO OTKRIO ISTINU: Evo šta kaže o nepristojnom ponašanju Novaka Đokovića