AMERIKA SE POZIVA NA MEĐUNARODNO PRAVO: Bajden se oglasio o Putinovom ukazu o pripajanju četiri teritorije

Novosti online

30. 09. 2022. u 16:52

AMERIČKI predsednik Džo Bajden osudio je potpis predsednika Rusije Vladimira Putina na ukaz o pripajanju Rusiji četiri ukrajinska regiona.

АМЕРИКА СЕ ПОЗИВА НА МЕЂУНАРОДНО ПРАВО: Бајден се огласио о Путиновом указу о припајању четири територије

Foto: Profimedia

- SAD posuđuju današnji lažni pokušaj Rusije da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju. Rusija krši međunarodno pravo, gazi principe Povelje UN i pokazuje svoju mržnju prema miroljubivim nacijama - rekao je Bajden.

On je zatim dodao da "potezi Rusije nemaju legitimitet" i da će "SAD nastaviti da poštuju međunarodno priznate granice Ukrajine".

Ukrajina podnosi zahtev za ulazak u NATO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će Ukrajina zvanično podneti zahtev za ulazak u NATO.

- Mi smo defakto već dokazali kompatibilnost sa standardima koje nalaže Alijansa. Oni su se pokazali kao stvarni za Ukrajinu, stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije. Verujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. Ovo je Alijansa - kazao je Zelenski.

Putin potpisao ukaz o pripajanju četiri teritorije

Podsećamo, u Kremlju je održana ceremonija potpisivanja ukaza o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Ruski lider Vladimir Putin je rekao da je narod doneo odluku i da je siguran da će Duma podržati ulazak novih subjekata u sastav Ruske Federacije.

- To je volja miliona ljudi. To je njihovo pravo, pravo na samoopredeljenje i pravo koje je zasnovano na istorijskom jedinstvu - rekao je on.

Referendumi u četiri regiona

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Putin je prošle sedmice rekao da će podržati odluku žitelja Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ukrajina i zapadne zemlje ne priznaju rezultate referenduma.

BONUS VIDEO: Pušilin za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista