U PRAGU OKUPLJANJE POLITIČKE ELITE: Pozvane samo "evropske zemlje", moguće uključenje još jedne moćne države

Tanjug

30. 09. 2022. u 16:21

ŠEFOVI država i vlada sastaće se u četvrtak u Pragu sa najvišim predstavnicima zemalja partnera u okviru prvog sastanka takozvane “Evropske političke zajednice”, a među njima će biti i austrijski kancelar Karl Nehamer.

У ПРАГУ ОКУПЉАЊЕ ПОЛИТИЧКЕ ЕЛИТЕ: Позване само европске земље, могуће укључење још једне моћне државе

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Evropska politička zajednica je novi formatu koji je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron, koji će obuhvatiti i države Zapadnog Balkana, Tursku, Ukrajinu, ali i nekadašnju članicu Unije Veliku Britaniju, a kako ističu vlasti u Beču ovaj format treba da zemljama, koje nisu članice EU, omogući bolje priklučenje Uniji.

Nehamer, kako se saznaje u Beču, zalaže se i za to da Izrael bude uključen u “novi klub država”, ali prema Savetu EU su na sastanak u Prag pozvane samo evropske zemlje.

Tako su pozvane kandidati Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, te BiH i tzv. Kosovo, Turska, Velika Britanija, zemlje istočnog partnerstva Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, ali I Švajcarska, Lihtenštajn, Islan, Norveška.

Trenutno je u toku detaljna priprema ovog Samita, a namera je da se usvoji zajednički zaključak.

U fokusu Samita Evropske političke zajednice biće pre svega bezbednosna pitanja.

Savet EU je kao cilj naveo podsticanje političkog dijaloga I političku saradnju po pitanjima od zajedničkog interesa jačanjr bezbednost, stabilnosit I blagostanje na evropskom kontinentu.

Ova platforma, kako se ističe u Beču, nije posebna organizacija i neće zameniti postojeće evropske strukture ili procese.

Tema skupa u Pragu biće i migracije, a kako je najavljeno u Beču kancelar Nehamer će učestvovati, zajedno sa predstavnicima država Zapadnog Balkana, na panelu na tu temu.

Prethodno, u ponedeljak, on će o borbi protiv ilegalne migracije I krijumčara ljudi imati sastanak u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U Pragu u petak, čelnici članica EU održaće neformalni Samit, na kojem će razgovarati o daljoj reakciji Unije na aneksiju teritorija Ukrajine, kao i o energetskoj krizi.

BONUS VIDEO: 

LETELI I ČAMCI: Posledice uragana Jan koji je protutnjao Floridom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)