INFLACIJA DRMA DANSKU: Hita ka četrdesetogodišnjem maksimumu

Novosti online

12. 09. 2022. u 23:06

INFLACIJA u Danskoj bliži se četrdesetogodišnjem maksimumu, s obzirom na rast cena hrane i energenata i usled produbljivanja energetske krize širom Evrope.

ИНФЛАЦИЈА ДРМА ДАНСКУ: Хита ка четрдесетогодишњем максимуму

Foto: pixabay

Prošlog meseca, indeks potrošačkih cena u Danskoj zabeležio je porast od 8,9 odsto na godišnjem nivou, što je najbrži tempo rasta od 1983. Podatke je objavio Statistički zavod Danske sa sedištem u Kopenhagenu. U odnosu na juli mesec, kada su objavljeni prošli podaci, rast cena iznosi 0,2 odsto, prenosi RT.

Agencija Blumberg navodi reči višeg ekonomskog analitičara danske Sidbanke, Matijasa Dolerupa Šprogela, koji je rekao da su godišnji troškovi danskih domaćinstava u odnosu na prošlu godinu narasli za oko 40 000 kruna (5 400 dolara).

-Inflacija je Ahilova peta danske i evropske ekonomije, istakao je on.

Bazna stopa inflacije, uključujući i povećanje cene energenata, porasla je na 6 odsto, u odnosu na prethodni mesec kada je iznosila 5,5 odsto. Krajem avgusta, vlasti su korigovale prognozu ekonomskog rasta za tekuću i narednu godinu, zbog nagle inflacije koja izjeda kupovnu moć i potkopava tržište rada.

Prema najnovijim prognozama koje je objavilo dansko Ministarstvo finansija, BDP će se u ovoj godini povećati za svega 2,8 odsto, a u narednoj godini očekuje se privredni rast od 0,8 odsto, što je pad u odnosu na ranije projekcije koje su govorile o rastu od 1,9 odsto.

U međuvremenu, predviđa se da će inflacija u ovoj godini iznositi 7,3 odsto, a za narednu projektovana inflacija iznosiće 3,3 odsto.

-Inflacija izaziva opasnu situaciju u kojoj može da dođe do njenog povećanja. To zvuči zastrašujuće u ovom neizvesnom trenutku kada takođe idemo prema zimi, naglasio je glavni ekonomista Arbejdernes Landsbanke, Jepe Jul Bore.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024