FORBS O NEDOSTATKU GASA: Bez ruskog plavog energenta Evropa će skliznuti u srednji vek

P. Z. S. / ria.ru

12. 09. 2022. u 21:02

EVROPSKE zemlje su ušle u dugoročnu energetsku krizu i sada klize u srednji vek, rekao je viši kolumnista Forbsa Kenet Rapoza.

ФОРБС О НЕДОСТАТКУ ГАСА: Без руског плавог енергента Европа ће склизнути у средњи век

Foto: Tanjug


-Vesti iz zapadne Evrope podsećaju na ono što je nekada stizalo iz zemalja kao što je Bolivija. Visoku inflaciju prati i racionalizacija potrošnje resursa koju nameće država, rekao je novinar.

Dakle, u Nemačkoj preduzeća prestaju da rade zbog nepristupačnih računa za struju. Britanija se takođe suočila sa energetskim problemima, a novoizabrana premijerka Liz Tras obećala je da će ukinuti zabranu proizvodnje gasa “metodom fraktoringa” (hydraulic fracturing), nastavlja autor.

Barclays Capital predviđa da se zbog rasta cena energije, mera štednje ECB-a i pada tražnje EU suočava sa dubokom, produženom recesijom. To će trajati do drugog kvartala 2023. godine, a BDP će se smanjiti za 1,7 odsto. Kriza će najviše pogoditi Nemačku, Francusku, Italiju i Španiju.

U proteklih pet godina, EU je trošila u proseku 400 milijardi kubnih metara gasa godišnje: oko sto milijardi je otišlo privatnim potrošačima, 167 milijardi industriji, a ostatak je otišao u energetski sektor. Štaviše, pre ruske specijalne operacije u Ukrajini, Moskva je činila skoro polovinu goriva koje su potrošili Evropljani.

Prema rečima Rapoze, EU je uspela da delimično zameni uvoz iz Rusije drugim izvorima, kao i da smanji sopstvenu potrošnju. EK smatra da EU treba da smanji potrošnju gasa za 15 odsto, odnosno oko 60 milijardi kubnih metara, u slučaju „raskida” sa Moskvom. Međutim, čak i u ovom slučaju, kontinent će nastaviti da kupuje rusko gorivo.

Stručnjaci Barclays veruju da Evropa može da pokrije nedostajući obim pokretanjem nuklearnih elektrana i elektrana na ugalj. Upozorili su i na smanjenje potrošnje – inače se ne može izbeći udar na ekonomiju.

Zapadne zemlje suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva. Zbog poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija na Zapadu je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge sektore privrede. Takođe, SAD i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

MARIĆ, BIKOVIĆ, KOSTIĆ... Koliko su visoki naši glumci?