PESKOV NA PITANJE O MOGUĆOJ NATO BAZI U FINSKOJ: Planovi postoje, odgovor će dati vojska

Novosti online

05. 07. 2022. u 14:15

ODGOVOR Rusije na moguću bazu NATO-a u Finskoj izložila bi vojska, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je odgovorio na izveštaje finskih medija, koji su tvrdili da gradonačelnik grada blizu ruske granice želi pojačano vojno prisustvo Zapada tamo, prenosi RT.

ПЕСКОВ НА ПИТАЊЕ О МОГУЋОЈ НАТО БАЗИ У ФИНСКОЈ: Планови постоје, одговор ће дати војска

Foto: Profimedia

- U više navrata smo razgovarali o tome da relevantni planovi postoje i da je u toku rad na obezbeđivanju naše bezbednosti, rekao je Peskov, upitan o komentarima. Stav Rusije prema predstojećem pristupanju Finske NATO-u se nije promenio, dodao je on.

Prošle nedelje finski mediji su citirali gradonačelnika Lapenrante Kimo Jarvu koji je rekao da bi njegov grad i ceo region mogli imati koristi od priliva investicija nakon što se zemlja učlani u NATO. On je rekao da bi se gradski aerodrom posebno mogao koristiti u vojne svrhe.

Lapenranta, grad od oko 70.000 stanovnika, nalazi se u regionu Južne Karelije 20 km od ruske granice.

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin je primetio da je Jarva pogrešno verovao da će NATO objekat u njegovom gradu učiniti stanovnike bezbednijim. Naprotiv, vojna infrastruktura bi bila primarna meta u slučaju potencijalnog sukoba, istakao je on u objavi na društvenim mrežama u ponedeljak.

Finska i druga nordijska država Švedska uskoro će se pridružiti NATO-u. Oni su zatražili članstvo nakon ruske ofanzive u Ukrajini u februaru. Helsinki i Stokholm su prekinuli nacionalnu tradiciju neutralnosti koja se proteže decenijama, pa čak i vekovima unazad, tražeći pristupanje vojnom bloku koji predvode SAD.

Obe zemlje su istakle da nakon ulaska u alijansu nemaju obavezu da budu domaćini vojnih baza NATO-a.

Moskva je saopštila da su dve nacije ugrozile svoju bezbednost ulaskom u blok, koji Rusija smatra neprijateljskim i koji služi interesima američke hegemonije. Rečeno je da će ruska vojska u skladu s tim odgovoriti na promenu ravnoteže snaga u baltičkom regionu.

BONUS VIDEO: RUŠEVINE NA SVE STRANE: Posledice granatiranja Belgoroda, Severodonjetska i Melitopolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024