BRITANSKI MEDIJI: Rusija je spremnija za zapadne sankcije od Evropske unije

Novosti onlajn

18. 01. 2022. u 21:44

MOSKVA se bolje pripremila za sankcije protiv ruske ekonomije nego Evropska unija, koja, kao i ranije, veoma zavisi od isporuka gasa i nafte iz Rusije, navodi se u članku britanskog lista „Fajnenšel tajms“.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Русија је спремнија за западне санкције од Европске уније

Foto: Free Images Pixabay

List ističe da su u Ministarstvu finansija Rusije napravili nekoliko scenarija koji predviđaju različite pakete sankcija protiv Moskve. Pored toga, navodi se i izjava ministra finansija Rusije Antona Siluanova o tome da će se ruske finansijske institucije izboriti sa sankcijama.

„Fajnenšel tajms“ ukazuje da ruska ekonomija u poslednjih nekoliko godina manje zavisi od dolara, inostranih investitora i zajmova. Rezerve Centralne banke su značajno porasle, a spoljni dug predstavlja samo 20 odsto od BDP-a Rusije i plan je da se još smanji.

Eksperti zaključuju da strategija kojom se rukovodi Rusija joj omogućava da se manje boji zapadnih sankcija, a pretnja da će se one uvesti postaje manje efikasno odvraćanje u odnosima Zapada sa Moskvom. Pritom, pretpostavlja se da bi zalog za ekonomsku održivost moglo postati smanjenje tempa rasta ekonomije u zemlji.

Autori članka obraćaju pažnju na to da Evropska unija, kao i ranije, veoma zavisi od isporuka ruskog gasa, nafte i sirovina kao što je titanijum koji je neophodan za civilnu avijaciju. Veliki potrošač titanijuma je i američka korporacija „Boing“.

Britanski list ukazuje, da je većina zemalja EU uradila vrlo malo kako bi ojačala snabdevanje naftom i gasom, iako se o takvim težnjama mnogo govorilo. U skladu sa tim, biće im teže da preduzmu mere protiv ruske ekonomije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRVI SNIMCI IZ KATAKOMBI AZOVSTALJA: Posle predaje i čišćenja prostorija u kojima su boravili pripadnici puka Azov (VIDEO)