RUSKI EKSPERT OCENIO: Poljskoj treba eskalacija na granici s Belorusijom - setite se Ukrajine

Novosti onlajn

16. 11. 2021. u 17:29

NEHUMANO ponašanje Poljske prema izbeglicama na beloruskoj granici protiv kojih su upotrebljeni vodeni topovi ne treba da čudi, Poljskoj i onima koji stoje iza nje potrebna je eskalacija, kaže ruski ekspert Aleksandar Sosnovski, podsećajući na ukrajinski Majdan februara 2014. godine.

РУСКИ ЕКСПЕРТ ОЦЕНИО: Пољској треба ескалација на граници с Белорусијом - сетите се Украјине

Migranti na belorusko-poljskoj granici, Foto AP

Ne bi bilo iznenađenje, kaže Sosnovski, ni da nakon vodenih topova i suzavca poljski vojnici upotrebe gumene metke ili čak i bojevu municiju.

Upitan da prokomentariše poslednje akcije poljske vojske koja je protiv migranata na granici sa Belorusijom upotrebila vodene topove, suzavac i dimne bombe, Sosnovski primećuje da to ne izaziva čuđenje, jer se Varšava, kako tvrdi, kroz istoriju tako ponašala prema izbeglicama.

- Ista situacija je bila pre tačno 83 godine kada su isterivali jevrejske izbeglice i kada nisu hteli da ih prime nazad. Svojim postupcima danas jednostavno pokazuju da ni za što ne mare – ni za ljudska prava, ni za izbeglice, ni za Evropsku uniju. Oni teže samo svojim ciljevima. Ne bi me iznenadilo da nakon suzavca i vodenih topova upotrebe gumene metke ili čak bojevu municiju - upozorava Sosnovski, glavni urednik lista „Vorld ekonomi“.

Kako ističe, ne očekuje da će se situacija smiriti nakon što Nemačka primi određen broj izbeglica, što će se, smatra, najverovatnije desiti.

- Poljskoj i onima koji stoje iza nje treba takva eskalacija, stoga će težiti ka tome da se začuju hici i da bude žrtava. Setimo se Majdana – neko će zapucati iza leđa, jedan ili dvojica snajperista, a nakon toga će krenuti veliki, veliki nered. Tako da, nažalost, čekamo hice iza leđa - poručuje Sosnovski.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili