RAST CENA GASA JE GEOPOLITIČKI PROBLEM: Borelj - Rusija ispunjava svoje obaveze

Novosti onlajn

18. 10. 2021. u 21:59

EVROPSKA unija smatra poskupljenje energenata geopolitičkim problemom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta EU u Luksemburgu.

РАСТ ЦЕНА ГАСА ЈЕ ГЕОПОЛИТИЧКИ ПРОБЛЕМ: Борељ - Русија испуњава своје обавезе

Foto AP

- Cene gasa treba posmatrati sa geopolitičkog stanovišta. Nameravamo da ovu temu posvetimo sledećoj sednici Saveta EU za spoljne poslove (koji će se održati u novembru u Briselu) - rekao je Borelj.

Odgovarajući na pitanja novinara o ulozi Rusije u gasnoj krizi u Evropi, Borelj je naglasio da „Rusija strogo ispunjava sve ugovore o isporukama gasa Evropskoj uniji, ali ne isporučuje dodatne količine“.

Evropski diplomata takođe je primetio da gasna zavisnost Evropske unije od Rusije „nije novost, nije stvorena juče. Dobijamo od Rusije do 40 odsto gasa (ukupno potrebnog EU)“.

Borelj je takođe situaciju sa rastom cena gasa u Evropi nazvao „idealnom olujom, kada su se mnogi objektivni faktori vremenski poklopili“.

Cena gasa u Evropi do kraja trgovanja na londonskoj berzi ICE u ponedeljak se korigovala na oko 1.068 dolara za hiljadu kubnih metara, posle naglog skoka na početku dana na skoro 1.300 dolara nakon vesti da je „Gasprom“ odbio da u novembru rezerviše dodatne kapacitete za tranzit gasa preko Ukrajine, sledi iz podataka sa berze.

Vrednost novembarskih fjučersa na holandskom čvorištu TTF do kraja dana pala je na 1.068,4 dolara za hiljadu kubnih metara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)